SON DAKİKA
Sinan BURHAN
Cumhurbaşkanlığı, arama konferansı başlatmazsa ?
05 Ocak 2016, Salı
Bu yıl başkanlık sistemini çok tartışacağız. Yeni yıla hızlı bir başkanlık sistemi tartışması ile girdik. Bu sistem Amerikan tipi mi olsun, Fransa tipi mi olsun derken bir de gündeme Hitler tipi başkanlık sistemi tartışmaları girdi. Peki bu tartışmaların arkasında kimler var. Niçin bu kadar başkanlık sistemine karşı çıkılıyor. Konunun tarafları kim. Bunlara bakmak lazım.

Muhalefet partileri peşinen başkanlık sistemine karşı duruyor. Bunun nedeni sadece kendilerinden birileri başkan seçilemeyeceği korkusu mu ? Elbette değil. Bana göre muhalefet partileri de başkanlık sistemini yeterince bilmiyor. İlave olarak Sayın Erdoğan başkan olacaksa bu sistem olmasın diyorlar. Bu sistemi Erdoğan’dan bağımsız tartışmak gerekir. Kabul etmek gerekir ki halkımız da başkanlık sistemini bilmiyor. Başkanlık sistemi deyince akla saltanat geliyor. Muhalefetin de çarpıtması ile akla Sayın Erdoğan geliyor. Erdoğan’dan bağımsız bu konular tartışılamıyor.

Değerli dostlarım bu konuda hükümete düşen önemli bir görev var. Bu görev başkanlık sistemini anlatmaktır. Bu çerçevede Başbakan Davutoğlu, siyasi partilerle yeni anayasa ve başkanlık sistemi görüşmeleri yapıyor. Bu adımlar kuşkusuz önemlidir. Ancak yeterli değildir. Bu konuda toplumun bütün kesimleri, devletin tüm kurumları devreye sokulmalıdır. Halka bu konu iyi anlatılmalıdır.

Muhalefetle anlaşılarak başkanlık sistemi halka götürülmelidir. Başkanlık sistemi halka götürülürse sonuca herkes razı olur. Cumhurbaşkanımız da razı olur, başbakanımız da razı olur. Muhalefet partileri de razı olur. Şu anda fili başkanlık sistemi vardır. Bu sistem arızidir. Halkın oyları ile seçilmiş bir Cumhurbaşkanımız var. Halkımız kendisine yüzde elliden fazla oy vermiş ve yönetime ortak etmiştir. O nedenle başkanlık sistemi konusunu bir an önce açığa kavuşturmak gerekir. Bu tartışma bitmeden ülkemizin yeni siyasi yol haritası çizilemez. Devletin yönetim mekanizması normalleşemez. Bu konuyu halka götürmekten başka çıkış yolu yok.

Bu konuda Cumhurbaşkanlığı makamının başkanlık sistemi konusunda arama konferansları düzenleyeceği belirtiliyor. Bu konuda direkt ya da indirekt yollardan başkanlık sistemi tartışması başlatılabilir. Eğer başlatılmazsa halk bu sistemi bilmediği için karşı çıkabilir. Kişi bilmediğinin düşmanıdır.

Sivil toplum örgütlerinden, akademisyenlerden bir heyet oluşturulmalıdır. Yine bu konuda Anadolu medyasından istifade edilmelidir. Cumhurbaşkanımız başbakanken anayasa konusunda referanduma gidilmişti. Bu referandumdan evet oyu çıkmıştı. O referanduma bizler Anadolu Yayıncılar Derneği olarak destek vermiştik. Kritik oylamada ciddi katkımız olmuştu. O nedenle bu konuda Anadolu Medyası halkı etkileme gücüne sahiptir.

Halkımız başkanlık sistemini bilmediği için ülke bölünecek, Kürdistan kurulacak diye düşünüyor. Bu konuları iyi izah etmek gerekir. Eğer başkanlık sistemine geçilmezse ya da yeterince anlatamazsa hem Türkiye hem AK Parti ciddi sancı yaşar. Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlık sistemi konusundaki tavrı net. Kendisi bu ülkenin kurtuluşunu başkanlık sisteminde görüyor. Bu konuda Cumhurbaşkanımız yalnız değil. Rahmetli Alparslan Türkeş, rahmetli Turgut Özal, rahmetli Süleyman Demirel, rahmetli Necmettin Erbakan da başkanlık sistemi dediler.

Koalisyonların çaresi başkanlık sistemidir. Ülkemiz koalisyonlar döneminde epey vakit kaybetti. Türkiye; Menderes, Özal ve Erdoğan döneminde büyüdü. Bunun nedeni güçlü bir tek parti iktidarı olmasıydı. Gerçekten en son ANAP, DSP ve MHP koalisyonları döneminde ülkemiz çok kayba uğradı. Ekonomik depremler yaşandı. Dolar aldı başını gitti. Niye, çünkü güçlü bir iktidar yoktu. İtalya’da, Belçika’da başkanlık sistemi olmadığı için yılda bir hükümet kuruluyor. Avrupa’da bile istikrar yok. İstikrar için başkanlık sistemi gerekiyor. Ancak bu konuda milletin bilgisi neredeyse yok. O nedenle Cumhurbaşkanlığı; arama konferanslarına, milleti bilgilendirme konferanslarına önem vermelidir.