SON DAKİKA
Yılmaz Altunsoy
2015 Yılında Konya Konaklama Endüstrisi Yüzde 6 Daraldı
14 Temmuz 2016, Perşembe
Turizm Bakanlığı her yıl olduğu üzere, bu yıl da ülke genelindeki turistik konaklama tesislerine geliş ve geceleme istatistiklerini yayınladı.
2015 yılının ikinci yarısında şehirlerimizde yaşanan terör olaylarına rağmen 2015 rakamları, bir önceki yıla göre hiç de kötümser bir tablo ortaya çıkarmadı.
Türkiye genelinde 2014 yılında konaklama tesislerine toplam geliş 65,9 milyon kişi iken (yerli ve yabancı toplamı olup, hem bakanlık işletme belgeli, hem de belediye belgeli tesislerin toplamı), 2015 yılında bu rakam 67,9 milyon kişiye yükselmiş. 2015 yılında bir önceki yıla göre; tesise gelişlerde yabancılar yüzde 10 azalırken, yerli turistler yüzde 10 artış sağlamış.
Yine ülkemiz genelinde geceleme sayılarına baktığımızda, 2014 yılında toplam 181,6 milyon gecelemeye karşın, 2015 yılında toplam 177,6 milyon geceleme meydana gelmiş. Gecelemede 2015 yılında % 2 lik bir azalma söz konusu.
Konya’ da da durum benzerlik arz ediyor. Konya merkezde (Karatay, Meram ve Selçuklu) 2014 yılında toplam geceleme sayısı (belediye ve bakanlık belgeli tesisler toplamı) 865.541 iken, bu rakam 2015 yılında 810.850 ye gerilemiş. Geceleme sayısındaki azalma miktarı yüzde 6,3’ e tekabül ediyor. 2015 yılında meydana gelen gecelemelerin 177 bini yabancılara, 633 bini ise yerli turistlere ait. 
2015 yılında, Konya konaklama endüstrisinde yabancı geceleme sayısındaki azalış miktarı yaklaşık 30 bin geceleme. Bu da bir önceki yıla oranla, yaklaşık yüzde 14.1 lik bir azalmaya işaret ediyor. Yerli gecelemelerdeki daralma ise yüzde 3.8.
Karatay ve Selçuklu ilçelerimizde yatak doluluk oranları ise ortalama yüzde 42-44 arasında seyrediyor.
Sonuç ve Öneri
2015 yılında Konya konaklama endüstrisindeki daralma oranı, Türkiye geneline mukayese edildiğinde daha yüksek. Konya’ da mutlak manada geceleme sayılarını artırmamız gerekiyor. Bunun için de yabancı turist sayısını artırmak en olabilecek seçenek olarak gözüküyor. Konya’ da bir yılda meydana gelen gecelemelerin yaklaşık % 22 si yabancılara ait iken, bu oran Türkiye genelinde % 62 ye tekabül ediyor. Son yıllarda Kapadokya bağlantılı uzak doğu tur serilerindeki bariz azalmanın, mutlak manada başka pazarlarla tolere edilmesi gerekiyor. Yerli turizm pazarında büyük bir sıçrama beklemek şu aşamada biraz ütopik olabilir. Her zaman söylüyorum, Avrupa ve Amerika’nın en zenginleri, Katmandu’ daki meditasyon köylerine akın ediyorlar. Yüksek gelir grubuna ait olan bu turistler, hem uzun süre geceleme yapıyor, hem de yüksek miktarda para harcıyorlar. Batıl bir inanca ait bu meditasyon merkezlerine en ciddi alternatif ise Mevleviliktir. Mevlana Hazretlerinin hoş görü felsefesini dünyaya gerçekten samimi olarak fiilerimizle gösterebilsek, inanın Konya dünyanın meditasyon merkezi olur. 2012 yılında Berlin’de ziyaret ettiğim alanında dünyanın en büyük fuarı olan ITB Turizm Fuarında görüştüğüm yabancılardan Mevleviliği bilenler, nasıl bir hazineye sahip olduğumuzu, ancak kıymetini bilemediğimizi defalarca tarafıma bildirdiler. Konya’ yı yönetenlerin acil olarak turizm eylem planını yapmaları gerekiyor, yoksa mantar gibi çoğalan otellerimizin birer fiyaskoya dönüşmesi Allah korusun an meselesi olabilir.
Kaynak : Kültür ve Turizm Bakanlığı İstatistik Portalı