SON DAKİKA
Nurettin BAY
Bir yılan hikayesi, lojistik köy
01 Aralık 2016, Perşembe
Ürün, hizmet ve insan gibi kaynakların, ihtiyaç duyulan yerde ve istenen zamanda temin edilmesi ve bu süreçlerde yaşanan organizasyona genel anlamda lojistik denir. Lojistik Köy ise bu tür işlemlerin tamamının yapıldığı yere verilen isimdir. En doğru tanımlamayla Lojistik; "Kişilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere her türlü ürünün, hizmetin ve bilgi akışının çıkış noktasından varış noktasına kadar taşınmasının etkili ve verimli bir biçimde planlanması ve uygulanmasıdır.”

 Lojistik Center, Lojistik Merkezi, Lojistik Bölgesi gibi isimlerle anılsaydı belki kulağımıza Lojistik Köy kadar hoş gelmeyebilirdi.  Herhangi bir pazarlama veya üretim organizasyonunun lojistik destek olmadan başarılması çok zordur. Lojistik, nakliye, envanter, depolama, malzeme idaresi ve ambalajlama bilgilerinin birleştirilmesini kapsar. Lojistik işletme sorumluluğu, hammaddenin coğrafik konumlanması, sürecin işletilmesi ve ihtiyaçların mümkün olan en düşük maliyetle karşılanarak işin bitirilmesidir.

Türkiye’de birçok gelişmiş ilde Lojistik köyler mevcut olup, birçok ilde de kurulma çalışmaları devam etmektedir. Konya Lojistik Köy projesi aslında, Lojistik Köy kavramının Türkiye’de konuşulmaya başlandığı ilk dönemlerden bu tarafa gündemdeydi.  Şehrin bulunduğu konum ve hinterlandı Lojistik Köy açısından Konya’yı ön plana çıkarıyordu. Bunun için de Türkiye’de ilk etapta Lojistik Köy kurulacak 15 ilden biri Konya olarak belirlendi. 

Belirlendi belirlenmesine ama sonrasında işler beklendiği gibi gitmedi. Bu süreçte Türkiye’de 7 ilde Lojistik Köy inşaatlarına başlandı, bazılarında bitirildi.  Konya’da ise süreç resmen "yılan hikâyesine” döndü. Kurulması gerekir, kurulacak, kuruluyor derken henüz ortada hiçbir şeyin olmaması sanayicileri hayal kırıklığına uğrattı. 

Limanlara hızlı ulaşım noktasında zaten sıkıntılı bir merkez olan Konya, Lojistik destek ile bu sorununa bir nebze çözüm bulabilecekken, proje bir türlü hayata geçirilemedi. Konya tarımsal ve sanayi üretimini dünya pazarlarına sunma noktasında büyük bir eksikliği giderecek olan bu proje Konya’nın kısa ve orta vadeli diğer büyük projeleri için de kilit görevi görüyor. Lojistik Köy, yine aynı şekilde Konya için hayati önem taşıyan Konya-Mersin hızlandırılmış yük treni projesi için de büyük öneme sahip. 

Büyük yatırımcıların yatırım yaptıkları merkezlerde aradıkları en önemli unsurlardan biri olan Lojistik Köyler, bulundukları illeri dünya ekonomisi nezdinde ayrıcalıklı bir noktaya taşıyor. Özellikle ürettiği malları dünyaya pazarlayan uluslar arası firmalar yatırım yeri belirlemede Lojistik Köy’ü olmazsa olmaz bir ön şart olarak görüyor. Öyle birileri çok istiyor diye her yere yatırım yapmıyorlar. 

Bu çerçeveden hareketle Konya’nın Lojistik Köy projesini hızlandırmak hayati önem arz ediyor. Konya büyük düşünüyorsa ve hedefleri olan bir kent ise, bu ve benzeri projelere önem vermelidir. Kentin yöneticileri ve vekilleri projenin hızlandırılmasında ellerinden gelen gayreti sarf etmelidirler. Konya’nın bir dünya kenti olması gibi bir hedefimiz ve hayalimiz varsa, bu ve benzeri projeler geciktirilmemelidir.