SON DAKİKA

1. Uluslararası Hasankeyf Turizm ve Gastronomi Festivali başladı

21 Mayıs 2022, C.tesi - 20:00
BATMAN (AA) - Batman'ın tarihi Hasankeyf ilçesinin yöresel lezzetleri ve güzelliklerinin tanıtıldığı "1. Uluslararası Hasankeyf Turizm ve Gastronomi Festivali" başladı.

Etkinliğin ilk gününde Türkiye'nin tanınmış aşçılarından 65 şef, et ve balık çeşitlerinden oluşan yemek sunumları yaptı.

Festival kapsamında düzenlenen yemek yarışmasında 60 yöresel yemek jürinin beğenisine sunuldu.

Yarışmada, çömlekte kışlık türlü yemeği yapan Nursel Çoban birinci, perde pilavıyla Esra Demir ikinci, kaburga dolması ile Osman Biçen üçüncü oldu. Birinci Çoban, tam altınla ödüllendirildi.

Batman Valisi Ekrem Canalp, yaptığı açıklamada, ülkelerin tarihsel mutfaklarının turizm açısından önemine değinerek, Hasankeyf'in tarihiyle, kültürüyle övünen bir yer olabilmesi için tarihsel mirasın yanı sıra gastronomi ve yöresel mutfağının da konuşulması gerektiğini kaydetti.

Göbeklitepe'nin keşfiyle eski tarihi bilgilerin yenilendiğini, Dicle ve Fırat Havzası'nda gelecekte ortaya çıkacak yeni buluntuların tarihi yeniden değiştirebileceğini dile getiren Canalp, "Belki de dünya tarihini yeniden yazacak kalıntılar Hasankeyf'ten çıkacak. Çünkü insanlığın ilk medeniyet emareleri hep bu coğrafyadan çıkmıştır." dedi.

- "Burada kaya oteller kurmamız gerekir"

Canalp, tarihi, kültürü ve turizmiyle dikkati çeken Hasankeyf'te konaklamanın olmaması halinde turizmin cılız kalacağına işaret ederek şunları kaydetti:

"Bizim burada temel olarak bundan sonra üzerinde odaklanmamız gereken husus konaklama. Asla burasının doğasını, arkeolojisini, geçmişini, mirasını zedelemeyen oteller kurmamız gerekiyor. Bizim burada kaya oteller kurmamız gerekir. Turistleri kaya otellere kayıklarla götürmemiz gerekir. Kaya otellerin mağaraların içerisinde, buranın doğası, kültürü ve kalıntılarına zarar vermeden yapılmış olması gerekiyor."

Festivale, Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi Dr. Sema Ramazanoğlu, AK Parti Batman Milletvekili Ziver Özdemir, AK Parti MKYK Üyesi Şaziye Gündüz, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Mete, İl Emniyet Müdürü Köroğlu Kıraç, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Adem Taşkın, Hasankeyf Kaymakamı Şenol Öztürk, Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, kurum amirleri, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler