ANASAYFA GÜNCEL EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR - SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ 3. SAYFA

Baklava Hangi Yöreye Aittir?

02.04.2019 09:24:00

 

ABD komisyonu tarafından 2013 yılında baklavanın bir Türk tatlısı olduğu tescillendi. Bunun üzerine baklava nerede meşhurdur sorusu ülkemizde daha fazla gündeme gelmeye başladı. Baklavasıyla ünlü olan şehrimiz elbette Gaziantep’tir. Peki, Gaziantep’in bu meşhur baklavasından yemek için yöresine kadar gitmemiz mi gerekiyor? Elbette hayır. Siparişini verdiğinizde artık bu özel lezzet kapınıza kadar geliyor. Bu konuya az sonra değineceğiz ancak öncesinde baklavanın geçmişinin mercek altına alalım!

"Bu tarz İlginç Bilgiler için https://www.zovovo.com/ilginc-bilgiler/ sayfasına göz atabilirsiniz"

Baklavayı Göçebe Türkler mi Buldu?

Yunanlılar bir dönem Türklerin baklavayı Bizans’tan öğrendikleri iddiasında bulunsa da artık bir Türk tatlısı olduğu tescilli ve bu tartışma da geride kaldı. Peki, baklava göçebe Türkler tarafından mı bulundu? Aslında bu tez bir hayli güçlü çünkü göçebe Türkler fırın kullanmıyor, hamur işi çeşitlerini yanlarında taşıdıkları ince saçlarda pişiriyordu. Dolayısıyla baklava da ince yufkalarla hazırlandığı için ve o dönemde fırın kullanan Türkler daha kalın hamur işleri yaptığı için bu bilgi söz konusu tezi güçlendiriyor.
Aslında baklavanın ilk defa ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmese de Osmanlı döneminde bugünkü şeklini aldığı biliniyor. Tüm yöresel baklava çeşitleri Osmanlı döneminden bu yana yapılıyor. Çünkü bu bilgiyi doğrulayan kayıtlar da var. Bilinen en eski kayıt ise Fatih Sultan Mehmet döneminde, Topkapı Sarayı’nın mutfak defteri! Bu kayıt 1473 yılının Şaban ayında Saray’da baklava yapıldığını gösteriyor. Sultan 3. Ahmet’in 4 oğlunu sünnet ettirdiği törende tüm konuklara baklava dağıtıldığı da Vehbi’nin Surname isimi defterinde yazıyor. Saray mutfağında işe alınacak kişiler sınavdan geçiriliyormuş. Bu sınavda kişiden iki şeyi yapması isteniyormuş. Bunlardan biri pilav, diğeri de baklava! Sadece bu bilgiler bile baklavanın Osmanlı döneminde de vazgeçilmez bir Türk tatlısı olduğunu kanıtlar nitelikte…

Gaziantep Baklavası Neden Çok Lezzetli?

Bu yörenin havasından suyuna, ustalarının elinin lezzetinden kullanılan fıstığın aromasına kadar her detay aslında Gaziantep baklavasını eşsiz kılıyor. Önünüze 10 farklı şehirde yapılmış 10 farklı baklava dilimi konsa, hangisinin Gaziantep baklavası olduğunu ilk ısırıkta anlarsınız ve bunun için gurme olmanıza da gerek yok. Bu nedenle Gaziantep baklavasının bu kadar lezzetli olmasının bir değil, birden fazla yanıtı var.  İşte bundan kaynaklı olarak online baklava siparişleri genellikle Şaşı Gurme internet sitesinden veriliyor.
Çünkü Sasigurme.com sitesinden verilen siparişler Gaziantep’te yapılıyor ve en taze haliyle kapınıza kadar geliyor. Ayrıca sadece doğal ve taze malzemeler kullanıldığı için baklavanın kokusu bir başka! Bu siteden tepsi ya da kutu şeklinde baklava sipariş işlemi yapılabiliyor ve bir defa tadına bakanlar zaten bir daha başka yerden baklava almıyor. Çünkü çıtır lezzeti, muhteşem kokusu, altın sarısı rengi ve taptaze Antep fıstıkları baklava çıtasını bir hayli yukarıya taşımış durumda! Bayramlardan önce bu siteden tepsi baklava siparişi verenlerin sayısı her yıl ikiye katlanıyor.
 
DİĞER HABERLER