ANASAYFA GÜNCEL EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR - SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ 3. SAYFA

Vitrinde kedi ve köpek satışının yasağı başladı! HAYDOSEV Başkanı: “Merdiven altı üretiminin önüne geçilmesi lazım”

15.07.2022 07:44:00
Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında, petshoplar da kedi ve köpeklerin sergilenmesi ve satılması bugünden itibaren yasaklandı. Yasak kapsamındaki kedi ve köpek gibi hayvanları bulunduranlara hayvan başına 2 bin 43 lira para cezası kesilecek. HAYDOSEV Başkanı Gonca Cansoy, “Kedi ve köpeklerin satışının yasaklanması bizleri memnun etti tabi ki ancak merdiven altı üretiminin de önüne geçilmesi lazım. Denetimlerin daha fazla olması faydalı olacaktır.“ dedi.
Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında, petshoplar da kedi ve köpeklerin sergilenmesi ve satılması bugünden itibaren yasaklandı. Evcil hayvanlar artık hayvan malzemeleri, yemler ve mamaların satıldığı petshoplarda bulundurulamayacak. Evcil hayvan satış izni olan iş yerlerinde ise balık, kuş ve hamster gibi hayvanların satışı devam edecek. Yasak kapsamındaki kedi ve köpek gibi hayvanları bulunduranlara da hayvan başına 2 bin 43 lira para cezası kesilecek. Yasanın yürürlüğe girmesiyle beraber katalog yoluyla internet üzerinden satılan hayvanların sokağa bırakılmalarının önüne geçmek için mikroçip takılacak.

Konya Mevlana Doğayı ve Hayvanları Sevenler Derneği (HAYDOSEV) Başkanı Gonca Cansoy, kanunun son derece önemli olduğunu söyleyerek, merdiven altı üretiminin de önüne geçilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Cansoy, kedi ve köpeklerin eşya gibi alınıp satılmalarının doğru olmadığını ifade ederek, “hayvan severler artık evinde ırk istiyor. Böyle olunca da insanlar bizleri değil, petshopların yolunu tutuyor. Kedi ve köpeklerin satışının yasaklanması bizleri memnun etti tabi ki ancak merdiven altı üretiminin de önüne geçilmesi lazım. Denetimlerin daha fazla olması faydalı olacaktır.“ dedi.

‘BU İŞİ TİCARETE DÖKEN ÇOK’

Dernek Başkanı Gonca Cansoy, “ne yazık ki ırklar arası ticaret söz konusu. Bizler sokak hayvanı dediğimiz tekir cinsi kedilerimizi artık sahiplendiremiyoruz, barınağımıza gelen herkes bizlere önce ırk soruyor. Sokak canlarına ilgi oldukça azaldı hatta bitti diyebilirim. Irkların üretimi arttıkça da sokak hayvanlarının sahiplenme şansı da o kadar azalıyor.

Hayvansever Fizyoterapist Şaziye Pekdemir ise, “cins hayvan üretimi ve satışına karşıyız tabi ki. Ama bu iş merdiven altına düşecek. Denetimlerin artmasını istiyorum” dedi.
DİĞER HABERLER