SON DAKİKA

"Türkler gelmeden önce azraili bekliyorduk"

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Türkiye'nin Somali'ye yaptığı yardımları anlatarak, Somalililerin, 'Bizler Türkler gelmeden önce hastalandığımızda Azraili bekliyorduk, şimdi Türk hastanelerinde bizi tedavi edecek doktoru bekliyoruz' dediklerini söyledi.
15 Eylül 2013, Pazar - 13:51
"Somalililer,'Türkler gelmeden önce hastalandığımızda Azraili bekliyorduk' dedi"
 
Bozdağ, Kızılay Dergisi'ne Somali'de yapılan çalışmaları anlattı. Somali'ye gitmenin ana nedeninin insani ve vicdani olduğunu dile getiren Bozdağ, Türkiye'nin siyasi veya başka bir hesapla değil sadece insani ve vicdani sebeplerle Somali'ye gitme kararı aldıklarını vurguladı.
 
İlk gittikleri vakit insanların yüzünün gülmediği ve geleceğe dair insanların umutlarının tükendiğini ifade eden Bozdağ, çaresizlik, tükenmişlik ve umutsuzluğun insanların her halinden belli olduğunu kaydetti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyaretinin bu olumsuzları tersine çevirdiğini belirten Bozdağ, "Türkiye'nin Somali'de sağladığı yardımlar sonucunda artık insanlar açlıktan, susuzluktan ölmüyor, ilaçsızlıktan ölmüyor, tedavi edilememekten ölmüyor.
 
Somalililer bize; 'Bizler Türkler gelmeden önce hastalandığımızda Azraili bekliyorduk, şimdi Türk hastanelerinde bizi tedavi edecek doktoru bekliyoruz' dedi. İnsanlar hayata yeniden tutunmak için daha güçlü bir iradeye sahip oldular, geleceğe dair umutları yeniden canlandı, yarınların daha iyi olacağına dair umutları beklentileri artmış durumda, artık kabus değil iyi rüyalar gördüklerini söylüyorlar.
Sokaklarda insanların yeniden telaş içinde sağa sola koşuşturmaya başladığı, pazarların canlandığı, hayatın yeniden hareketlendiği bir evrenin başladığını görüyoruz. Eskiden binalara tek bir çivi dahi çakılmazken, tamir, bakım ve inşaat faaliyetlerinin yeniden başladığını görüyoruz." diye konuştu. 
 
"SOMALİ'NİN EN BÜYÜK İHTİYACI YETİŞMİŞ İNSAN GÜCÜ"
 
Başbakan Erdoğan'ın Somali'yi dünyanın gündemine taşıdığını dile getiren Bozdağ, Başkent Mogadişu'nun 28 kilometre uzunluğundaki ana yollarının TİKA tarafından yenilenmeye başladığını kaydetti.
Somali'nin en büyük ihtiyacının yetişmiş insan gücü olduğunu tespit ettiklerini ve bu ihtiyacın giderilmesine öncülük edecek adımlar attıklarını anlatan Bozdağ, bu çerçevede Somalili öğrencilerin Türkiye'de eğitim alması, burada edindiği bilgisini ve tecrübesini Somali'ye taşıması amacıyla, doktora, yüksek lisans, üniversite, lise, mesleki eğitim, mesleki kurs ve diğer eğitim branşlarında toplamda yaklaşık 2 bin Somalilinin Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı koordinasyonunda kamu ve sivil toplum kuruluşları tarafından burs sağlandığını söyledi. 
 
Projelerin tamamlanmasıyla toplamda 9 okulda yaklaşık 3 bin 500 Somalili öğrencinin eğitim göreceğini dile getiren Bozdağ, bu öğrencilerin en iyi şartlarda ve modern tekniklerle eğitim alarak Somali'nin hak ettiği yere gelmesini sağlayacağını vurguladı. 
 
İç savaş döneminde harabeye dönen 200 yataklı hastanenin ve Hemşirelik Okulu'nun TİKA, TOKİ ve Sağlık Bakanlığı işbirliğinde yeniden inşası çalışmalarının devam ettiğini anlatan Bozdağ, şöyle devam etti: "Bir yanda hastane inşaatı sürerken, öte yanda kurduğumuz sahra hastanesinde ve sivil toplum kuruluşlarımızın sağlık merkezlerinde Türkiye'den giden uzman sağlık personeli ve hekimlerimiz yüzbinlerce Somalili hastayı ücretsiz tedavi etmiştir.
Buna ilaveten, 3 sivil toplum kuruluşumuz da kalıcı hastane konusunda girişimde bulundular. Yeryüzü Doktorları Derneği'nin 66 yataklı Şifa Hastanesi faaliyetlerini sürdürmektedir. Kimse Yok mu Derneği'nin 70 yataklı Deva Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Yardımeli Derneği'nin 100 yataklı Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nin de açılmasıyla, inşallah bir daha tıbbi yetersizliklerden ölen Somalili kardeşimiz kalmayacaktır."
 
Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Somali'nin yeniden inşası ve kalkınmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler