SON DAKİKA

Rusya’nın tahrikinde şifreler! Ne yapabilirdi?

İstanbul Boğazı'ndan geçen Rus gemisinin üzerinde bir Rus askerinin omzunda füze ile görüntülenmesinin tartışması devam ediyor.
07 Aralık 2015, Pazartesi - 13:30
Boğaz'dan geçen bir Rus çıkarma gemisinden, sivil uçuşlar için ciddi risk yaratan yerden havaya bir füze sisteminin gösterilmesi tartışılmaya devam ediyor. Geminin ne amaçla böyle bir risk yarattığı bilinmiyor, birçok seçenek değerlendiriliyor.

Rus donanmasına ait, Ropucha sınıfı çıkarma gemisi 158 borda numaralı Caesar Lvovich Kunikov'un boğazdan geçişi sırasında omuzunda silah sistemi taşıyan bir askerin görüntülenmesine Türkiye'nin tepkisi sürüyor. Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait bir botun çevre güvenliğini sağlamasına rağmen, geminin çevre güvenliğinden çok hava hedeflerine yönelik taşınabilir bir silah sistemine gerek duyması bir dizi yoruma neden oldu.


Geminin üst güvertesindeki askerin taşıdığı silah sistemi, yerden havaya, uçak ve helikopter gibi hava taşıtlarına yönelik bir hava füzesi olarak tanımlandı. Füzenin, genel olarak Stinger hava savunma sistemlerinin Rus versiyonu olarak adlandırılan, IGLA 9K38 MANPADS olduğu belirtiliyor. 


Rus KBM şirketi tarafından dünya silah piyasasında satışa da sunulan sistem, hava hedeflerine yönelik "at-unut" amaçlı bir füze. Füze tek bir personel tarafından hava hedefine ateşlendikten sonra, hava hedefini izlemeye başlıyor. 1980'li yıllarda geliştirilen IGLA füzesinin yeni versiyonu olarak tanımlanan gemideki füze, IGLA-süper olarak biliniyor. 
Füzenin katalog ismi (K338 9M342 Igla-S / SA-24). Bu tür bir füze ile geçmişte Kuzey Irak kamplarına operasyon düzenleyen iki Türk helikopteri vurulmuştu. Genelkurmay Başkanlığı, 7 Haziran 1997 tarihinde yaptığı açıklamada, helikopterlerin karadan havaya füzelerle vurulduğunu belirterek, " "18 Mayıs 1997 günü Süper Cobra ve 04 Haziran 1997 günü Cougar tipi helikopterlerin Kuzey Irak'ın Zap bölgesinde düşmesi olaylarının teknik çalışmaları tamamlanmıştır. Teknik çalışmalar sonucu, her iki helikopterin Rus yapısı SA-7B tipi karadan havaya atılan füzeler ile düşürüldüğü tespit edilmiştir." demişti. 


Halen, Kuzey Irak ve Suriye'deki İŞİD başta olmak üzere, birçok terör örgütünde, Rus yapımı, karadan havaya füze olduğunu gösterir fotograflar bulunuyor. Çıkarma amaçlı olmasına rağmen ön ve arkasında genel hava savunma sistemlerine sahip olduğu net olarak görünen geminin, bu sistemlerine rağmen, sivil uçuşların da yoğun olduğu boğaz bölgesinde neden bu taşınabilir sistemine göstermek isteği tam olarak anlaşılamadı.
Yapılan yorumlarda şu seçenekler öne çıkıyor;
- Gemi gösteri amaçlı bunu yaptı, Türkiye'nin reaksiyonunu ölçmek istedi. 
- Gemi, hava savunma füzesi göstererek, düşürülen Rus uçağını hatırlattı.
- Geminin, gelişmiş gibi görünen sistemleri etkisizdi, bu nedenle, kaptan bu tür bir güvenliğe gerek duydu.
- Gemi personeli,  kendi isteğiyle, yarattığı etkiyi düşünmeden, gösteri yaptı.
- NATO gemilerinin yakında bulunduğunu bilen kaptan, böyle bir gösteriyle, Akdeniz'deki NATO ve milli tatbikatlarda ülkesinin gösterdiği saldırgan tutumu sürdürmek istedi.
Kaynak : NTV
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler