SON DAKİKA

1 liraya kaçak mazot Konya'ya kadar uzandı

Suriye ve Irak'taki iç savaş , Türkiye'de petrol piyasasını etkilemeye başladı. İddialara göre kaçak mazot satışı, sınır illerle sınırlı kalmayıp, Konya'ya kadar uzandı.
09 Temmuz 2014, Çarşamba - 10:34
BP Türkiye Akaryakıt Ülke Müdürü Martin Thomsen, şöyle devam etti: 'Özellikle güney bölgelerinde çok büyük satış kayıpları var. Adana ve Hatay civarından başlıyor ve Konya'ya kadar piyasayı etkiliyor.
 
İç Anadolu'ya kadar bir üçgen şeklindeki bölgede piyasa etkileniyor. Bölgesel olarak baktığımızda örneğin Konya'daki bayi satışları Suriye'den gelen akaryakıt nedeniyle ciddi oranda düşmüş. Konya'daki bayiler çok büyük bir sıkıntı içerisinde. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile de bu konuyu görüştüm. Kendileri de bu durumdan haberdarlar. Bu durum hem pazar açısından çok kötü hem de ciddi bir vergi kaybına neden oluyor. Motorin şu anda 4.5 lira ise Konya'da Suriye'den getirilen motorini 1 TL 10 kuruşa alabiliyorsunuz.'
 
'TÜRKİYE PAZARINDAN ÇIKMAYACAĞIZ'
 
Kaçağın nasıl kontrol edileceği sorusu üzerine Thomsen, sınırlarda kaçak boru hatlarının yanı sıra kamyonların da kontrol edilmesi gerektiğini söyledi. Thomsen, kaçak mazot taşıyan kamyonların ana yollar yerine ara yolları ve daha az kullanılan yolları tercih ettiğini söyledi.
 
Thomsen'e göre kaçak akaryakıt engellenmezse akaryakıt sektörünün motorin bölümünde bu yıl için öngörülen yüzde 4.5'lik büyüme, 1.53.0 puan arasında gerileyecek. Sektör uzmanlarına göre akaryakıt (benzin ve motorin) pazarının ekonomik büyüklüğü 2013 rakamlarıyla 112.5 milyar TL. Bu rakamın yaklaşık 86 milyar lirasını motorin ticareti oluşturuyor. Suriye'den gelen kaçak akaryakıt, vergiler dahil pazarda 2-2.5 milyarlık bir kayba yol açacak. Bu kaybın yaklaşık 1.5 milyar TL'sini vergiler oluşturuyor. Thomsen, Türkiye pazarından çıkmayı kesinlikle düşünmediklerini söyledi.
 
'PROMOSYONLAR SERBEST BIRAKILMALI'
 
Martin Thomsen Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) bir süre önce yasakladığı akaryakıtta promosyon uygulamasıyla ilgili de şunları söyledi: 'Promosyonlar olmalı, bu tür yasaklar doğru değil. Promosyon yasağı endüstriye ilave bir verimsizlik getiriyor. Şu anda promosyon yasağı nedeniyle sistem tek yönlü işliyor. Mesela farklı şirketlerle çeşitli iş ortaklıkları yapıyoruz.
 
Şu anda müşteri tarafından yönetilen bir sistem var. Diyelim ki bir GSM şirketi ile işbirliği yapıyoruz. İlgili GSM operatörünün abonesi olan müşteri puan biriktirip o puanlarla bizden yakıt alıyor. Bu tür promosyon kampanyaları yapıyoruz; ama müşterimize istasyonumuza geldiğinde bir promosyon sunamıyoruz. Promosyon pazarda rekabeti artırıcı bir unsurdur. Bunun için promosyonlar serbest bırakılmalı.'
 
TÜPRAŞ OLMAZSA İKMALDE SORUN YAŞANIR
 
TÜPRAŞ'ın üretiminin önemiyle ilgili bir soruya Thomsen 'TÜPRAŞ pazarda devre dışı kalırsa ihtiyaç ithalatla karşılanmaya çalışılır. Ama akaryakıt ikmalinde çok ciddi sorunlar yaşanabilir' cevabını verdi.
 
YENİŞAFAK
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler