SON DAKİKA

Otomatik Katılım Sistemi ile İlgili Merak Edilenler

Güncelleme: 23 Ağustos 2020, Pazar - 13:45

 

Son zamanlarda adı sık duyulan otomatik katılım sistemi, özel sektörde ve kamuda çalışanların bireysel emeklilik sistemine otomatik olarak katılmasına ilişkin bir uygulama. Otomatik katılım sistemi, çalışanların aktif çalışma dönemindeki hayat standartlarını emeklilikte de sürdürebilmelerine destek olmayı hedefliyor. Peki, otomatik katılım nedir? İşte, otomatik katılım sistemiyle ilgili bilmeniz gerekenler…
 

Otomatik Katılım Sistemi (OKS) Nedir?

1 Ocak 2017’de yürürlüğe giren otomatik katılım hükümleri uyarınca, işverenlerin çalışanlarını otomatik katılım sistemine dahil etmeleri gerekiyor. Otomatik katılım sisteminin yürürlüğe girmesiyle birlikte işverenlerin ve çalışanların en çok sorduğu soru "Otomatik katılım sistemi (OKS) nedir?” oldu. Otomatik katılım sistemi; Sosyal Sigortalar Kurumu (4A) ile Emekli Sandığı’na (4C) bağlı, 45 yaşını doldurmamış mevcut çalışanların ve yeni işe başlayanların çalıştıkları kurumlar tarafından otomatik olarak bireysel emeklilik sistemine dahil edildiği bir tasarruf ve yatırım sistemi olarak tanımlanabilir.
 
"OKS nedir?” sorusunun cevabını devlet tarafından desteklenen, iş yeri bazlı bir bireysel emeklilik sistemi olarak da vermek mümkün. İşverenler, bu sistemle çalışanlarının prime esas kazançlarının en az %3’ünü sisteme aktarmakla yükümlü. Otomatik katılım katkı payları, çalışan maaşından yapılan kesintilerle ödeniyor. Sistemde hangi emeklilik yatırım fonlarını tercih edeceğine çalışanlar karar verir. Sistemde faizli ya da faizsiz fon seçenekleri arasından seçim yapılabiliyor. Çalışanlar otomatik katılım sisteminde diledikleri kadar kalma hakkına sahip.
 

Otomatik Katılım Sisteminde Devlet Katkısı Var mı?

Bireysel emeklilikteki devlet katkısı avantajı, otomatik katılım sisteminde de geçerli. OKS’de yatırılan katkı paylarının mevzuatta belirlenen koşullar dahilinde%25’i tutarında devlet katkısı, BES otomatik katılım için de hesaplanıyor. Ayrıca otomatik katılım sisteminde çalışanın sisteme girişini takip eden ikinci ayın sonunda 1.000 TL ilave devlet katkısı sağlanabiliyor. Halihazırda bireysel emeklilik sözleşmeniz varsa otomatik katılım sistemine dahil olduğunuzda ayrıca devlet katkısı kazanmaya devam edebilirsiniz. İki tip hesap için katılımcı bazında uygulanacak devlet katkısı limitleri ayrı. Bireysel emeklilik hesabınızda bulunan devlet katkısı tutarına ilişkin kazanılmış süre haklarınız ise olduğu gibi korunuyor.
 
Otomatik katılım sistemine dahil olarak birikimlerinizi güvence altına alabilirsiniz. İlk giriş tarihinizden itibaren 10 yıl süreyle sistemde kalarak ve 56 yaşınızı doldurarak emekliliğe hak kazanabilirsiniz.
 
 
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler