SON DAKİKA

Bir insan kendi yerli kaynağına karşı çıkar mı?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, hiçbir ülkede kendi yerli kaynağına bu kadar aykırı bir duruş sergilenmediğini belirterek "Bir insan kendi yerli kaynağına karşı çıkar mı?" dedi.
09 Eylül 2014, Salı - 18:01
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Akdeniz Enerji Gözlemevi (OME) tarafından hazırlanan Akdeniz Enerji Perspektifleri - Türkiye Raporu’nun tanıtımı dolayısıyla düzenlenen toplantıda, raporun ilgili tüm kurumların çalışmalarına önemli katkılar vereceğini söyledi.
 
Liberalleşen enerji sektöründe yılda yaklaşık 8 milyar dolarlık yatırım yapıldığına işaret eden Yıldız, kamu bütçesinden enerjiye ayrılmayan payın, sağlık, eğitim, adalet gibi alanların genel bütçeden daha fazla kaynak ayrılması anlamına geldiğini belirtti.
 
Enerji projelerine yönelik tepkilere de değinen Yıldız, şöyle konuştu:
 
"Hiçbir ülkede kendi yerli kaynağına bu kadar aykırı bir duruş sergilenmemiştir. Bunların vatandaşımız tarafından yapılmadığını, belli çevreler tarafından yapıldığını biliyoruz. İthal kaynakların azaltılması politikalarının başında su, rüzgar, güneş, jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını zenginleştirmek istediğimiz çok açık. Her birisiyle alakalı protesto görebiliyoruz. İyi niyetli vatandaşlarımızı tenzihen spekülatif, hatta manipülatif bir harekettir bunlar. Bunlar o zaman direkt olarak ithal kaynakların bir ajansı olarak çalışmak durumundadırlar. Nitekim de öyle çalışıyorlar. Bir insan kendi yerli kaynağına karşı çıkar mı? Her birisine ayrı ayrı gerekçe bulur mu? Ona harcayacağı zamanı bu kaynakların geliştirilmesine harcasa herhalde ülkeye çok daha faydalı olacaklar. Biz çevreyle beraber bu projeleri gerçekleştirmek istiyoruz."
 
Uygulamaların ve projelerin özel sektör eliyle daha dikkatli yapılabilmesinin yollarının tartışılacağını ifade eden Yıldız, Türkiye'nin, Akdeniz havzasında ham petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerinde coğrafyasından kaynaklı avantajları kullanacağını vurguladı.
 
Türkiye'nin ortaya koyduğu enerji, politik ve stratejilerinin büyük bölümünü tamamladığını dile getiren Yıldız, liberal piyasada daha kaliteli hizmet verebilecek özel şirketlerin, yeni Türkiye ile beraber daha iyi noktalara geleceğin kaydetti.
 
Tüm şehirlere doğalgaz
 
EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz da raporun, enerji sektörünün geleceğine ışık tutarak yatırımcılara yardımcı olacağını söyledi.
 
Elektrik üretiminde 2023 hedefine ulaşabilmek için tüm güçleriyle çalıştıklarını anlatan Yılmaz, buna yönelik yerli, yenilebilir ve kömür kaynaklarının üst düzeyde kullanılmasını hedeflediklerinin ifade etti.
 
Doğalgazda kaynak çeşitliliğini artırmayı ve tüm şehirlere bu hizmeti ulaştırma gayretinde olduklarını belirten Yılmaz, boru hattı projeleriyle de Türkiye’nin stratejik öneminin bir kat daha arttığını söyledi.
 
Türkiye Enerji Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Köktaş da Türkiye’nin sadece enerji ihtiyaçlarını karşılayan değil, aynı zamanda sektörde belirleyici bir aktör olabileceğini kaydetti. Köktaş, vakıf olarak bu bilinçle hareket ettiklerini bildirdi.
 
Son 5-6 yılda ülkeye gelen yabancı yatırımın yaklaşık yarısı enerji sektörüne geldiğini dile getiren Köktaş, bundan sonra aynı hızın söz konusu olmayacağını, böyle bir ortamda da yatırımcılara yön verecek araştırmaların daha değerli hale geldiğini söyledi.
 
OME Genel Müdürü Houda Allal da enerji politikalarının bölgesel işbirlikleriyle gerçekleştirilmesi gerektiğini, Türkiye'nin, bölgesinde enerji alanında önemli işbirliklerine gittiğini belirtti.
 
AA
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler