SON DAKİKA

Engelli çocuk hangi okula gitmeli?

Eğitim sistemimizde öğretmenlerin ve ailenin de desteğiyle birlikte engelli çocuklar hem kendi ihtiyaçlarını görebilecek düzeye getirilmeye çalışılıyor hem de engeli olmayan çocukların aldığı bilgi dağarcığı oluşturulmaya çalışılıyor. Yard. Doç. Dr. Banu Yazıcı engelliler ve eğitim dünyasına dair önerilerde bulundu.
11 Eylül 2014, Perşembe - 16:21
2014 -2015 okul sezonunun açılmasıyla birlikte aileleri mutlu bir heyecan sarmış durumda. Yeni okula başlayacak çocukların okula adaptasyonu,ailelerinden ayrılıp bir birey olma yolunda ilk adımı atmaları ve sosyalleşme telaşı ailelerde bir kaygılanma ve korku hissi yaratmaktadır. Sağlıklı çocukların yaşadığı bu duyguyu farklı bir şekilde fiziksel veya zihinsel özürü olan çocuklar da yaşamaktadır.
 
Doğumsal engeli veya genetik bir hastalığı olan çocuklarımız için oluşturulmuş alt sınıf okulları ve rehabiltasyon merkezlerinde verilen eğitimler neticesinde amaç çocuklarımızın sahip olduğu özürü biraz daha hafifletmek ve kendilerini ayrı bir birey olarak hissettirebilecek duygulara ve bilgilere sahip olmalarını sağlamaktır.
 
Down Sendromlu çocuğum ve ben
 
Down Sendromu en sık zeka geriliği görülen genetik bir hastalıktır.
 
Eğitim doğumdan başlar,öncelikle çocuğun gerilediği fonksiyonlara göre eğitim verilmektedir. Genellikle öncelikle fizik tedavi ve rehabiltasyon eğitimleri ile başlar sonrasında çocuğun bilgi ve becerileri üzerine eğitim verilerek gelişmesine destek olunur.
 
Aile ve öğretmenlerinin desteği ile ilkokul düzeyine kadar kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek seviyeye getirilir. Ardından anaokuluna başlanır ve beraberinde rehabilatasyon merkezlerinde bireysel ve konuşma terapilerine devam edilir.
 
Sosyalleşme ve özgüvenin önemi
 
Anaokulu ve ilkokulda kaynaştırma programlarına alınabilir, bu sayede çocuk hem kendi problemleri olan çocuklarla hem de diğer sosyal çevreyle tanışmış olur.Bu gelişme Down Sendromlu çocuğun kendine olan öz güvenini kazanmasına hem de dışarıda görebileceği hayatta kendi yolunu çizmesine belki de öncü bir davranış olacaktır.Bu dönemde anne ve babalara verebileceğimiz öneri çocukların okul ortamına önceden hazırlanmak önemlidir.
 
Önceden çocuğa okula niye gittiği , okulda neler yapacağı, okuldaki arkadaşlarıyla nasıl anlaşabileceği ,öğretmenlerinin onun eğitimi için orada olduğu anlatılabilir. Örneğin aileler ders programına göre önceden çocukla pratik yapabilirler ve sonrasında da okulda yaptıklarını tekrar edebilirler. Hatta okulun ilk haftasında çocuğa destek olmak çocuğu kaynaştırmak amacıyla birlikte derse girebilirler. Daima anne ve babalar öğretmenle iletişim halinde olmalılar.
 
Spina bifida-açık omurga hastalığı- olan çocuğum okul yaşına geldi…
 
Aynı şekilde spina bifida(açık omurga hastalığı) veya bunun gibi sinirsel ve fiziksel engelli çocuklarımızın engeli yüzünden eğitimi aksatılmamalıdır. Bu çocuklarımızın genellikle bel altındaki uzuvlarında fonksiyon bozukluğu olsa bile zihinsel açıdan bir problem çekmemektedirler. Hatta diğer uzuvlarının fonksiyonunu arttırma eğilimi daha sık görülmektedir. Dolayısıyla yine aynı mantıkla anne-baba-öğretmen-çocuk iletişimi çok önemlidir. Unutmayın ki, çocukların fiziksel ortamını sağladıktan sonra eğitim almasında asla herhangi bir problem yoktur ve bu çocuklarımız için fiziki şartları düzeltmek çocukların eğitimini tamamlamasına yardımcı olmak insani ve sosyal bir görevdir.
 
yenişafak
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler