SON DAKİKA

7. Uluslararası Hisarlı Ahmet Sempozyumu

28 Mayıs 2016, C.tesi - 11:09
KÜTAHYA (AA) - Kütahya yöresinden birçok türküyü derleyerek Türk Halk Müziği repertuvarına kazandıran merhum Hisarlı Ahmet anısına bu yıl 7’ncisi düzenlenen sempozyum başladı.

Kütahya Güzel Sanatlar Derneği ve Afyon Kocatepe Üniversitesinin (AKÜ), Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğünün yanı sıra ilden bazı kurum ve kuruluşların desteğiyle organize ettiği sempozyumun açılış töreni, kentte bir otelde yapıldı.

Törende konuşan Vali Şerif Yılmaz, "Kütahya türküleri" denildiğinde akıllara Hisarlı Ahmet’in geldiğini söyledi.

Onun, bu topraklarda yaşayan ecdadın bıraktığı eserleri gelecek nesillere taşıdığını vurgulayan Yılmaz, "Bu kültür coğrafyasında bir temelimiz ve bu temeli inşa eden insanlar var. İşte bunlardan biri de Hisarlı Ahmet’tir." dedi.

Hisarlı Ahmet’in oğlu Mustafa Hisarlı da babasının yaşantısını kendi dünyasında sürdürdüğünü ancak farkında olmadan yaşadığı kente büyük bir kültür emaneti bıraktığını dile getirdi.

Kütahya’da herhangi bir enstrüman çalan kişilerin hemen hepsinde Hisarlı Ahmet’in emeği olduğunu anlatan Hisarlı, şunları kaydetti:

"1942’de Ankara Radyosunda Muzaffer Sarısözen tarafından derlenen ’pembeli’ türküleri ile o dönemlerde Kütahya adı Hisarlı Ahmet ile anılmaya başlanmıştı. Radyoda, ’Şimdi Kütahya’dan bir türkü, parça Hisarlı Ahmet’ten alınmıştır’ denilirdi. Yani Hisarlı Ahmet ismi Kütahya ile özdeşleşmiş bir hale geldi. Yükseköğrenim nedeniyle İstanbul’da olmam, babamı Nida Tüfekçi ve Yücel Paşmakçı gibi hocalarla tanıştırmış olmam hemen hemen bütün Kütahya türkülerinin TRT repertuvarına girmesini ve ulusa yayılmasını sağladı."

AKÜ Devlet Konservatuvarı Müzik Bölümü 3’üncü sınıf öğrencisi görme engelli Alp Özsökmen’in çello dinletisiyle devam eden törende, tertip komitesi, organizasyona destek veren kuruluş temsilcileri ve sempozyum kapsamında sergi açan sanatçılara plaket ve teşekkür belgeleri takdim edildi.

Kütahya Güzel Sanatlar Derneği üyelerinin eserlerinden oluşan karma resim sergisinin de izlenime sunulduğu, yurt içi ve yurt dışından uzman ve akademisyenlerin bildirileri, konferans ve konserleri kapsayan sempozyum, 30 Mayıs’ta sona erecek.

- Hisarlı Ahmet

Kütahya’da 1908 yılında doğan Hisarlı Ahmet, çocukluğunda sesinin gürlüğü ve güzelliği ile dikkati çekti.

Baba mesleği olan yemenicilik ve kavaflığın yanı sıra türküleri derleyen Hisarlı Ahmet, ses ve saz sanatçılığı yaptı.

Sanatını usta-çırak ve gezek ilişkileri içinde Kelerlerin Ethem Efendi, Dülgerin Hüseyin Ağa, Nuri Çavuş, Kambur Celal, Arabacı İbrahim Ağa, Terzi Sadık, Fındık Hüseyin’in bulunduğu eğlenceli eğitim yuvalarında olgunlaştırdı.

Önceleri üç telli bağlama çalan, yöre türkülerini söyleyişindeki tavır, ritim ve icrasıyla tanınan sanatçı, bildiği türküleri TRT repertuvarına kazandırmak için Muzaffer Sarısözen, Nida Tüfekçi, Yücel Paşmakçı ile çalıştı.

Yörenin kaynak kişisi olarak ünlenen Hisarlı Ahmet, "İnegöllü" olan soyadı yerine, "Hisar" olan lakabını soyadı olarak aldı.

Sesi ile söyleşindeki üslup ve teknik, icrasındaki sağlamlık ve repertuvarındaki titizliğinin yanında "Kütahya türkülerinin babası" olarak tanınan Hisarlı Ahmet, 1984 yılında vefat etti.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler