SON DAKİKA

250 Bin Veren Vatandaşlığı Kapacak

İstisnai vatandaşlık şartlarına yeni eklenen madde ile ev alana vatandaşlık programları Türkiye’de uygulanmaya başlandı, alt limiti 250 bin dolara vatandaşlık 2018 yılında başlıyor.
Güncelleme: 03 Eylül 2018, Pazartesi - 15:30
İstisnai vatandaşlık şartlarına yeni eklenen madde ile ev alana vatandaşlık programları Türkiye’de uygulanmaya başlandı, alt limiti 250 bin dolara vatandaşlık 2018 yılında başlıyor. Yabancı uyruklu kişilerin 1 milyon dolar tutarında taşınmaz satın alması halinde Türk vatandaşı olabilmelerini mümkün kılan yönetmelikte güncellemeye gidiliyor. Vatandaşlık hakkı kazanabilmek için 1 milyon dolar dolar alt limit, 250 bin dolara çekildi.

700 Bin Dolarlık Dev İndirim

Hükümetin son dönemlerde yerli ve yabancı yatırımcılara Türkiye’de yatırım yapmaları konusunda sağladığı teşviklere 2017’de bir yenisi daha eklenmişti. 1 milyon dolarlık konut satın alan ya da en az 2 milyon dolarlık yatırım yapan yabancılara Türk vatandaşlığı yolunu açan düzenlemede yapılan değişiklikle alt limit 250 bin dolara indirildi. Bu sayede Türk vatandaşlığının sağladığı imkanlardan faydalanmak isteyen yatırımcıların ülkemizden konut almak için önemli bir gerekçeleri daha oldu.

Piyasalar Bayram Eder

Yabancı uyruklu kişilere danışmanlık hizmeti veren Ata Kurumsal’ın yönetim kurulu başkanı Murat Sarıusta, ekonominin bu düzenlemeden oldukça olumlu bir biçimde etkileneceğini ifade ediyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Türkiye’den konut alan yabancıların başında Orta Doğu ülkelerindeki varlıklı insanlar geliyor. Bu kişiler gerek aile yapıları gerek harcama alışkanlıkları bakımından ekonomiye can vereceklerdir. Zira bu kişiler büyük oranda Türkiye’ye yerleşmek için konut satın alıyorlar. Bizdekine benzer bir aile yapıları olduğu için her hanede en az 4-5 kişi bulunuyor. Hane halkının da pek çok harcaması olacaktır. Zaten yatırım alt limiti 250 bin dolar, ancak biz bunu en az 600 bin olarak ele alabiliriz.  250 bin dolara alınan ev için bir o kadar da iç piyasaya harcama yapılıyor. Kısacası bu düzenlemenin piyasalar için çok yararlı olacağını düşünüyorum.”

Orta Doğu Ülkelerinden Büyük İlgi

Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2017 yılsonu verilerine göre yabancılar geçtiğimiz yıl Türkiye’den toplamda 22.234 konut satın aldı. İstanbul, İzmir, Antalya ve Yalova şehirleri de en çok tercih edilen şehirlerarasında yer aldı. Ülke bazında bakıldığındaysa Irak, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Afganistan vatandaşları Türkiye’den en çok konut alan yabancı uyruklu kişiler arasında yer aldı. Irak vatandaşları 3805, Suudi Arabistan vatandaşları 3345, Kuveyt vatandaşları 1691 konutla, Afganistan vatandaşları da 1078 konutla ülkemizde en çok gayrimenkul yatırımı yapan kişiler oldu.

Başvuru Sisteminde Düzenleme Şart

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün vatandaşlık başvuru sisteminde yakın dönemde yapılan değişiklik nedeniyle ortaya çıkan sorunların başında randevu tarihi geliyor. Vatandaşlık başvurusu yapan kişilere başvuru esnasında randevu tarihi verilmiyor. Randevu tarihi verildiği zaman ise başvuru sahibi kendi ülkesine dönmüş olabiliyor. Başvuru esnasında randevu tarihinin de doğrudan belirtilmesi bu sorunun ortadan kalkması için yeterli olacaktır diye düşünülüyor. Uzmanlar yönetmelikte belirtilen yatırımı yaparak vatandaşlık hakkı kazanan yabancıların başvuru aşamasında bazı sorunlar yaşadığını belirtiyorlar.
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler