SON DAKİKA

Görme engelliler artık bu cihazla yanlış ilaç kullanmayacak

Konya’nın Beyşehir ilçesinde bir öğretmen tarafından icat edilen cihaz, bundan sonra görme engellilerin yanlış ilaç kullanımının da önüne geçecek.
Güncelleme: 07 Ocak 2020, Salı - 06:52
Beyşehir Ali Akkanat Anadolu Lisesi’nde görev yapan fizik öğretmeni Özgür Özdemir, "yarasa baston” projesinin ardından görme engelliler kadar okuma yazma bilmeyen insanlara da kolaylık sağlayacak yeni bir projeye imza attı.

Görme engelli bireylerin yaptıkları araştırma sonucunda ilaç kullanımı konusunda çok fazla problem yaşadığını tesbit ettikten sonra bu sorunları ortadan kaldırmak amacıyla bir proje gerçekleştirmeyi düşündüğünü belirten Özdemir, "Uzun bir çalışma döneminden sonra ilacın doğru bir şekilde kullanılmasını sağlayacak bir proje geliştirdik. Proje kapsamında geliştirdiğimiz bir cihazla ses kaydı yardımıyla görme engellilerimizin eczanelerden aldıkları ilaçları nasıl kullanacakları, ilaç içerisindeki prospektüsünde ne yazdığı gibi bilgileri kaydedip bunların dinlemelerini sağlayarak doğru bir biçimde ilaç kullanmalarını temin edebiliyoruz. Genelde görme engelli bireylerimiz eczaneden ilaçları aldıklarında kullanım için kendilerine anlatılan bilgileri fazlaca akıllarında tutamıyor, mutlaka yanında birilerine sormaları veya tekrar eczaneye, doktora gidip öğrenmeleri gerekebiliyordu. Veya ilacı kullanırken tedavileri bittiğinde, ilaç kaldığında, eczane dolabına bırakıp iki üç ay sonra tekrar bu ilacı kullanmaları gerektiğinde ilacın ne olduğunu, nasıl kullanılacağını unutup bilemeyebiliyorlardı. Şimdi biz bu projeyle bu sorunları tamamen ortadan kaldırdık. Yapmış olduğumuz sistem yardımıyla bu bilgilerin seslerini kaydediyoruz, istedikleri dilde, değişik ülkeleri de düşündük bu konuda. Hangi dilde olursa olsun 7 tane ilacı ayna ayda kaydedebilecek bir sistem geliştirdik. Bu ilacın adını, son kullanma tarihini, ilacı ne için kullandığı, aç karnına mı tok karnına mı, günde kaç kez kullanması gerektiği, hangi hastalığı tedavi ettiği gibi prospektüsündeki bilgilerin ne olduğunu hepsini ses olarak bu cihaza kaydedebiliyoruz. Görme engelli vatandaşlarımız istediği zaman ilaç kutusu üzerine monte edilen bu cihazın tek bir tuşuna dokunarak bu ilaçları nasıl kullanacağını, çok açık ve kolay bir şekilde öğrenebiliyor. İlaç bittiğinde cihazın ilaç kutusu üzerinden çıkartılması da çok basit, eczanede yeni alınan ilacın kutusunun üzerine kendinden yapışkanlı olduğu için yapıştırılması da çok kolay ve yeni ilaç bilgileri tekrar bu cihaza yüklenilip defalarca kez kullanılabiliyor.”dedi.

Türkiye çapında bir araştırma yapıp ülke hatta dünya genelindeki verileri elde ettikten sonra bu verilere dayanarak birçok ölüm riskinin yanlış ve dozajı fazla olarak kullanılan ilaç kullanımından kaynaklandığını gördükten sonra görme engelliler için geliştirdikleri bu projeyi sahada da denediklerini belirten Özdemir, "Sağolsun bu konuda vatandaşlarımız da yardımcı oldu, iki üç ay gibi bir süreçte bu cihazımızı deneme imkanı da bulduk ve görme engelli bireylerimiz çok memnun kaldılar. Cihazı çok beğenen vatandaşlarımız, çok büyük faydalarını gördüklerini, yanlış kullanımların tamamen ortadan kalktığını, hatta ilaç israfının da önüne geçildiğini söylediler. Kendi öz sermayemizle geliştirdiğimiz bu cihazdan vatandaşlarımıza hediye ettik, çok verimli bir şekilde kullandıkları yönünde bize geri dönüşleri oldu. Bundan sonraki süreçte projemizin işlevini sağladığını gördükten sonra patent başvurumuzu da yaptık. Eczacılarımız ve değerli büyüklerimizin destek ve yardımıyla bu cihazımızın kullanımını ülke çapında yaymak en büyük isteğimiz. Bilhassa görme engelli vatandaşlarımızın dernekleri de var onlarla da bağlantıya geçtik. Onların küçük bir ücret karşılığında vatandaşlarımıza bu cihazı hediye etmeleri halinde, bunu isteyen diğer kurumlarımız da yapabilir, kullanımının çok kısa sürede ülke genelinde yaygınlaşacağını düşünüyoruz. Ayrıca çok küçük bir ücret ile de görme engelli vatandaşlarımız bu cihaza sahip olabilirler.”dedi.

Özdemir, cihazla ilgili teknik bilgi ve kullanımına ilişkin olarak ise, "Cihazımız zaten çok küçük, her türlü ilaç kutusunun üzerine monte edilebiliyor. İki tane tuşu var, kayıt ve play. Bir de reset tuşu var. Defalarca tekrar tekrar kullanılabiliyor. İstenen şekilde ses tonu ayarlanabiliyor. Hangi dilde kaydedilirse bilgiler o dilde dinlenebiliyor. Kayıt düğmesine basıldıktan sonra gerekli olan tüm bilgiler aktarılabiliyor. Çok basit bir kullanımı var. Bazı eczanelere de verdik. Onlar ilaç kutusunun üzerine monte edip bilgi yüklemesini yapıp hastalarına verebiliyorlar. Cihazda bir entegre var, küçük bir mikrofon var, böylece istedikleri zaman ses kaydı yapıp dinlenebiliyor. Montajı ve kullanımı çok kolay olup, iki tane 1,5 voltluk kalem pille çalışabiliyor. Doktorlar genelde iki veya üç ilaç yazıyor ama biz biraz daha geliştirdik ve raporlu ve daha fazla ilaç kullanan hastalarımızı da düşünerek 7 ilacı kaydedebilecek bu cihazda yeterli depolama alanına imkan sağladık. Hasta, üzerine bastığı zaman hangi ilacı ne zaman, hangi dozda kullanacak,ses kaydıyla bunları dinleyip yanlış ilaç kullanımının önüne geçmiş oluyor.”ifadelerini kullandı.
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler