SON DAKİKA

Kabul edilmişti, resmen başladı! İstanbul 2. No’lu Baro resmen kuruldu

Türkiye’de bugün yeni bir sistemin işleyişi resmen gerçekleşti. Ankara Barosu’nun Diyanet İşleri Başkanlığı ile giriştiği polemikle başlayan tartışmalar sonrası sunulan Çoklu Baro sistemi kanun teklifinin kabul edilmesinin ardından, İstanbul’da ilk adım atıldı. İstanbul 2. No’lu Baro, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen Genel Kurul ile kuruldu. Yapılan genel kurulda tek aday giren avukat Gönül Yıldız, 2. No’lu Baronun Kurucu Genel Başkanı oldu.
30 Eylül 2020, Çarşamba - 12:58
Bu arada genel kurulda dikkat çeken bir nokta vardı! Baroların yapısının değiştirilmesine ilişkin 28 maddelik yasa teklifinde, 2 maddede değişiklik yapılmıştı."Avukatlar mahkemelere cübbeyle çıkmak zorundadır. Kılık ve kıyafetle ilgili başkaca bir zorunluluk getirilemez" maddesine staj dönemi de ilave edilmiş, maddeye "Avukatlara staj dönemi dahil olmak üzere, baro ve birliğin iş ve işlemleri ile mesleğin icrası kapsamında kılık kıyafetle ilgili herhangi bir zorunluluk getirilemez" eklemesi yapılmıştı. Bu değişiklikle avukatların türbanlarıyla mahkeme salonlarında görev yapabilmelerinin önü açılmıştı. İstanbul 2. No’lu Baro Başkanı Gönül Yıldız böylelikle ilk türbanlı kadın baro başkanı da oldu.  

Çoklu Baro süreci 29 Haziran 2020 tarihinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Kabine toplantısı sonrası yaptığı "Daha demokratik bir baro yapısı oluşturmakta kararlıyız. Milletvekili arkadaşlarımız bu konuyla ilgili kanun teklifini yarın sabah veriyorlar.” açıklamasıyla start aldı.

11 Temmuz 2020 tarihinde CHP, HDP ve İYİ Parti’nin muhalefet şerhi koyduğu Çoklu Baro düzenlemesini içeren Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, AK Parti ve MHP oylarıyla kabul edilerek, yasalaştı.

Yapılan elektronik oylamaya 417 milletvekili katılırken, 251 milletvekili "kabul", 163 milletvekili "ret" oyu kullandı. AK Parti’nin sunduğu, MHP’nin de imza koyduğu teklifin yasalaşmasıyla, en fazla üyeye sahip Ankara, İstanbul ve İzmir’de birden çok baro kurulmasının yolu açıldı. 

Peki, Çoklu baro sistemi nedir? Çoklu baro ne demek? Ne anlama geliyor? İşte detaylar...

ÇOKLU BARO SİSTEMİ NEDİR?
Türkiye Barolar Birliği (TBB), tek olacak ve varlığını sürdürecek. Ancak illere çoklu baro sistemi getirilecek. Çoklu barolar, belli bir üye sayısının üzeri için mümkün olabilecek.

Bin veya iki bin üyesi olan illerde çoklu baro kurulmasına izin verilecek. Bin üye baz alınırsa 20, iki bin üye baz alınırsa 7 ilde çoklu baro kurulabilecek.

Çoklu barolar da üyelikleri oranında Türkiye Barolar Birliği’ne delege gönderecek. Yeni kurulacak barolar dahil olmak üzere, her barodan 3 delege ve her 1000 üyeden de bir delege, ayrıca her 10 bin üyeden ise ekstra 1 üye sistemi getirilecek.

BAROLARA GÖRE KRİTER
Her baro kendi üyelerinin disiplin ve denetimlerine bakacak. Suç işleyen avukatın soruşturmadan kurtulmak için başka bir baroya kayıt yaptırabilmesinin önü ise kapalı.

ÇOKLU BARO SİSTEMİ UYGULAYAN ÜLKELER
Çoklu baro sistemini kullanan ülkeler arasında Fransa, Almanya, ABD, İngiltere ve Mısır yer alıyor. Birden fazla baro sistemi, ABD’de 8 eyalette kullanılıyor. Ayrıca, 200’den fazla barosu olan Fransa’da en küçük baronun 9, en büyük Paris Barosu’nun ise yaklaşık 25 bin üyesi var.

İngiltere’de de Ceza, Ticaret veya Aile Hukukçuları Barosu gibi çeşitli barolar bulunuyor. Almanya’da ise 27 bölge barosunun haricinde, Federal Yüksek Mahkeme’ye akredite olan avukatların da üye olabildiği barolar da mevcut. 
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler