SON DAKİKA

Tez Yazımı Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken 10 Detay

21 Temmuz 2020, Salı - 10:00

 

Üniversite eğitimi tamamlanırken kişiler mesleki alandaki yetkinliklerini kanıtlamak adına tez yazmak zorundadır. Akademik bakımdan tez yazımı, profesyonel yazarlar tarafından bile zor bir işlem olarak görülmektedir. Her detayı en ince ayrıntısına kadar araştırıp, hiçbir hata yapmadan yazıya dökmek emek gerektiren bir iştir. Profesyonel ve uzman kadrolar ile çalışan tez yazan yerler merkezleri tez yazımı konusunda sorun yaşayan kişilere yardımcı olmaktadır. Tez yazımı sırasında istenilen başarıyı sağlamak için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır.

1-Kullanılacak Araç ve Gereçleri Belirlemek

Tez yazmaya başlarken ilk adımı doğru atmanız gerekmektedir. Sonrasında sıkıntı yaşamamak adına tez sırasında kullanacağınız tüm ekipmanları belirlemeniz gerekmektedir. Yazınızda Word programlarını kullanacaksanız hiçbir sorun yaşamamak adına tüm kontrollerinizi yapmak zorundasınız.

2-İçerik Belirleyin

Gerekli hazırlıkları tamamlayıp tez yazmaya başlayacağınız zaman ilk olarak neyi anlatacağınızı ve tezinizi nasıl kuracağınızı belirlemek zorundasınız. Araştırma aşamasındaki bütün bilgilerin tezde bulunmasına gerek olmayabilir. Bu nedenle ilk olarak bölüm başlıkları ve alt başlıklar çıkartılıp tezin iskeleti hazırlanmalıdır.

3-Tez Teslim Saatini Belirlemek

Her tezin mutlaka bir teslim süresi bulunmaktadır. Tez yazmaya başlamak için, tez hakkındaki her şeyin tamamlanmış olmasına gerek yoktur. Hatta tezin sonuçları hakkında tam sonuç alınmadan teze yazmaya başlamak tavsiye edilmektedir. Çünkü yazım sırasında oluşan eksiklikler görülür ve giderilmesi için çalışmalar yapılır. Tez yazılmaya, teslim tarihinden en az 3 ay önceden başlamak gerekmektedir. Teslim tarihi hakkında sorun yaşayacağınızı düşünüyorsanız tez yazdırma fiyatları merkezlerinden destek alabilirsiniz.

4-Tezinin Başlığını Belirleyin

Bir tezin başlığı, tezdeki ilk okunan ve en çok okunan kısımdır. Gerekli araştırmaları tamamladıktan sonra başlığı belirleyip, tezin teslim tarihine kadar şekillendirmeye devam etmeniz gerekmektedir. Bu başlık tezinizin okuyucuların gözünde ilk imajını oluşturacaktır. İyi bir başlık seçmeniz okunma oranınızı büyük ölçüde etkileyecektir.

5-Alt Başlıkları Belirleyin

Tez yazmaya başlarken ilk olarak bir iskelet oluşturmanız gerekmektedir. Bu nedenle alt başlıkları belirlemek, tezinizin içini doğru bir şekilde doldurmanıza büyük katkı sağlayacaktır.

6-Literatür Taramasını Mutlaka Yazın

Literatür taraması yazmak pek eğlenceli bir durum değildir. Fakat literatür yazmak, tez yazmak kadar zor değildir. Yapılan çalışmalar belli olduğu için size düşen sadece bu çalışmaları sistematik bir şekilde açıklamaktır. Literatür taraması yazarken dikkat edilmesi gereken nokta bilgi yoğunluğunu yüksek tutarak, çalıştığınız alanda yapılan uygulamaları anlatmaktır.

7-Yazının Boyutu ve Tipi

Tez yazarken, yüksek öğretim kurulu tarafından belirlenen bazı kurallar bulunmaktadır. Bunlardan biriside tez yazımı sırasında aynı yazı tipi ve boyutunu kullanmaktır.

8-Sonuç Bölümü Yazın

Teziniz de özet bölümünden sonra en çok dikkat çeken kısım burası olacaktır. Jüri üyeleri tarafından teziniz hakkında fikir oluşumu sağlayan bölüm sonuç bölümüdür. Bu bölümde sizlerde önerdiğiniz tezdeki artı ve eksileri tarafsız bir biçimde yazmalısınız. Tez yazımı sırasında zorlanan kişiler paralı tez yazdırma yolunu seçip danışmanlık desteği almayı düşünmektedir.

9-Giriş Bölümü Yazın

Giriş bölümünü sona bırakmak size çok doğru gelmeyebilir. Fakat bu bölümü sona bırakmak işinizi büyük ölçüde kolaylaştıracaktır. Çünkü artık tez yazma işiniz bitmiştir ve çalışmaya nasıl bir giriş yapacağınızı biliyor olacaksınız.

10-Tezinizi Kontrol Edin

Tez yazmayı bitirdikten sonra sessiz ve sakin bir ortamda birkaç kez tekrar okuyup eksik kalan ve oluşan yanlışlıklar varsa bunları düzeltmeniz gerekmektedir. Bu şekilde daha etkili bir tez oluşturmuş olacaksınız. Tez yazımı sırasında hala zorlanan kişiler bulunuyorsa, tez yazdırma ücretleri yolunu seçip danışmanlık desteği alabilirler.
 
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler