SON DAKİKA

Kurban Bayramı’na özel beslenme önerileri

Diyetisyen Esra Özkan, Kurban Bayramı’nda sağlıklı ve dengeli beslenmeye yönelik uyarılarda bulundu.
15 Temmuz 2021, Perşembe - 11:11
Diyetisyen Esra Özkan, Kurban Bayramı boyunca sağlıklı ve dengeli beslenmek için yapılması gerekenleri anlattı.
Kronik hastalığı olanlar, yaşlılar ve çocuklar dikkat
Kurban Bayramı’nda sağlıklı ve dengeli beslenmeye yönelik uyarılarda bulunan Özkan, şu ifadelere yer verdi: Bu bayram yasakların olmaması sebebiyle mesafelide olsa sevdiklerimizle bir araya geleceğiz. Şölen masalarını andıran kalabalık sofraların etrafında toplanırken sağlıklı beslenme alışkanlıklarınızın dışına çıkabilirsiniz. Yılda bir defa olmasından dolayı Kurban Bayramı’ndaki et tüketimi artacaktır. Bununla birlikte tatlı tüketimi de oldukça fazla olacaktır. Özellikle kronik hastalığı olanlar, yaşlılar, çocuklar daha dikkatli olurken normal beslenme düzenine sahip olanlar da ipin ucunu kaçırmamalıdır.Porsiyon kontrolüne, yiyecek içecek seçimine, besin gruplarının dengeli dağılımına özen göstermeli, Kurban Bayramı’nda da beslenme disiplinini kaybetmemelisiniz. Kurban Bayramı’nda dikkat etmeniz gerekenlerin başında ise gıda güvenliği, etlerin saklanması, etlerin hazırlanması ve pişirme yöntemlerinin doğru şekilde olması geliyor. Kısacık bir girişten sonra biraz daha detaylı bilgilerle devam edebiliriz”
"Kahvaltı yapmaya özen gösterin”
Günlük yaşantıda olduğu gibi bayram sabahında da dengeli ve besleyici bir kahvaltı yapmaya özen gösterilmesi gerektiğine vurgu yapan Diyetisyen Özkan: "Türk kahvaltılarının çeşitliliği bayram kahvaltılarında da kendini gösterir. Hamurişleri, börekler, kızartmalar derken bahsedilen denge ve besleyicilik göz ardı edilebilir. Kahvaltı öğününüzde tam tahıllı ekmekler, peynir, yumurta, sebze ve yeşilliklere yer vermeli; kavurma et, kızartma, hamur işlerinden uzak durmalısınız” dedi.
"Su tüketimine dikkat”
Su tüketiminin önemine de vurgu yapan Özkan: "Düzenli sindirim sistemi ve metabolizma için su tüketimine daima dikkat etmelisiniz. Özellikle bayramlarda ikram edilen çay, kahve ve diğer içeceklerin arasında su ikinci plana kalabilmektedir. İhtiyacınız olan su miktarı ise kg başına 30 ml olarak belirlenmiştir” ifadelerine yer verdi.
"Kurban etini dinlendirmeden tüketmeyin”
Diyetisyen Esra Özkan: "Bizim geleneklerimizden birisi de kesilen eti dinlendirmeden hemen mangal ateşine atmaktır. Ancak yeni kesilmiş etler sert olacağı için hem sindirim açısından sıkıntı yaratır hem de pişirme de zorluk yaratır. Etleri gıda güvenliğine uygun koşullarda 24 saat beklettikten sonra tüketmeniz daha doğru olacaktır.
Beslenme bir bütündür. Belki de çoğu zaman atlanan diğer önemli kısım da doğru pişirme yöntemleridir. Tercih etmeniz gereken doğru pişirme yöntemleri ise; haşlama, ızgara, fırınlama olmalıdır. Kızartma ve kavurma yöntemlerinden kaçınmanız gerekmektedir. Eğer mangal yapacaksanız etin kömürleşmemesine dikkat etmelisiniz. Kömürleşen et kanser riski taşımaktadır
Tatlı olmadan olur mu?
Özkan: "Ayrıca tatlı olmadan olur mu? Elbette olmaz. Şerbetli tatlılar yerine daha hafif sütlü tatlılar tercih edebilirsiniz. Çikolata seçimlerinizi bitter çikolatadan yana kullanabilirsiniz. Porsiyon miktarına dikkat etmeniz de önemli tabii ki. Kronik hastalığı olan bireylerin de uzman kontrolünde tüketmelerini öneririm" dedi.

Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler