SON DAKİKA

AŞÇI ANNE’NİN SAĞLIKLI BEBEK EK GIDA ÜRÜNLERİ

30 Temmuz 2021, Cuma - 10:00

Bebek doğduğu andan itibaren anne sütü, onun tek ve iyileştirici besin kaynağıdır. Su dahil, herhangi bir ek besine gerek olmayan özel bir dönemdir bu ilk 6 ay.  Anne sütü alamayan bebekler de bu ilk 6 ayda formül mamalarla beslenirler. Ancak 6 ay dolduktan sonra bebeklerde ek gıdaya geçiş başlanır.  Ek gıdaya geçiş önemli bir evredir. Acele edilememesi gereken bu evrede bebek ek gıda ile tanışmadan önce bu geçişe hazır olup olmadığını anlamak hayati önem taşır. Bebekler, ilk 6 ay ek gıda öncesi genellikle yediğini diliyle iterek çıkarır ve bu hâlâ sürmekteyse, bebek henüz ek gıdaya hazır değil demektir. Çünkü yiyecekler önden arkaya doğru taşınmalıdır. Şayet bebek, dilini öne itmeye devam ediyorsa, yiyeceği önden arkaya taşıma işlevini yerine getirecek kas koordinasyonunu henüz sağlayamıyor demektir. Dolayısıyla ek gıdaya başlangıç için fiziksel gelişimin tamamlanmış olması elzemdir. Bunun yanı sıra bebeğin çevresindeki yiyeceklere, etrafında yiyen insanların yediklerine ilgi göstermesi, yemeye istekli olması ya da kendisine uzatılan bir yiyeceği yemeye çalışması gibi atılgan davranışlar da bebeğin ek gıdaya geçişe hazır olup olmadığının belirleyicisidir. Bebeğin rahatsız olduğu, halsiz ya da huzursuz olduğu dönemlerde ek gıdaya başlamak iyi bir fikir olmayabilir.


Ek Gıdaya Başlangıç Nasıl Olmalı?
Unutulmaması gerekir ki her ne kadar ek gıdaya geçiş yapılsa da anne sütü, temel besleyici olarak hâlâ önemini korumaktadır. Bebek, anne sütü ya da formül mama alıyorsa bu beslenme şeklini sürdürmeye devam edilmelidir. Her geçiş sürecinde olduğu gibi bebeğin de ek gıdaya geçişe hazır olması önemlidir. Başlangıçta bir öğün verilerek, alıştırma sürecine girilir. Bebeğin ek gıdaya başladığı döneme özgü taze ve doğal besinler tercih edilmelidir. Tatlı meyvelerden ziyade, başlangıcın sebzelerle yapılması önerilir. Her denenen sebze, meyve arasına zaman konulup yeniden bebeğe verilmeli, bu süreçte bebeğin yiyeceğe alerjik etki gösterip göstermediğine dikkat edilmelidir. Diş etleri zarar görmesin diye sert olmayan, plastik kaşıklar kullanılmalıdır. Ayrıca bebeğin gıdayı sevmesini ve yemesini kolaylaştırmak için aç olduğu zamanlarda ek gıdanın denenmesi tavsiye edilir.


Ek Gıda Olarak Neler Verilebilir?
Mevsimine göre kabak, havuç, brokoli, karnabahar, patates gibi sebzeler; elma armut, muz gibi meyveler verilebilir. Bunların başlangıçta herhangi bir besinle karıştırılmadan tek bir çeşit olarak verilmesi önemlidir. Sebzeler biraz haşlanıp ezilerek ya da püre haline getirilip verilebilir. 8 aylık olduktan sonra et ve balık, tahıl gibi besinlere geçebilir ve bunlar çorba içine ya da püre içine katılarak da verilebilir. 8. aydan sonra püre yerine doğranmış yiyecekler yedirilebilir ve hatta makarna, pilav, dolma gibi gıdalar yoğurtla karıştırılarak verilebilir.  Fakat şu da işin başka bir yönüdür ki, her şeye koşturan anneler her zaman bebek için ek gıda hazırlamaya yetişemeyebilir, çalışan anneler için de aynı sıkıntı söz konusudur. Bu koşullarda profesyonel ürünler, annelerin telaşını azaltmak için iyi bir alternatiftir. 

Ancak doğal olarak bu ürünlerin annelerin içine sinmesi gerekir, katkısız olmaları, hijyenik olmaları, şeker ya da tuz içermeden, taze yiyeceklerle, sağlıklı koşullarda hazırlanmış olması gibi pek çok faktör tüm annelerin kaygı noktasıdır. Aşçı Anne’nin sağlıklı bebek ek gıda ürünleri tam da bu noktada annelerin kaygısına bir cevap olarak yetişir. Özenle ve titizlikle hazırlanmış Aşçı Anne ek gıda ürünleri, şeker ve tuz içermeyen ürünleriyle, ek gıdaya geçmiş bebekler için ideal seçenekler sunmaktadır. Karışık sebzeli püresi, havuç püresi, armut ve elma püresi, muzlu kayısılı püre, elmalı kayısılı yulaflı püre, keçiboynuzlu muhallebi gibi ürünleri ek gıdaya geçişte annelerin rahatlıkla kullanacağı gıdalardır. Bebek tarhanası,  karışık sebzeli makarna, ilikli dana suyu, kuzu ilikli kemik suyu, mercimek tarhanası, havuç tarhanası gibi çeşitler de 8. aydan sonra annelerin bebekleri için rahatlıkla deneyeceği yiyeceklerdendir. Aşçı Anne ek gıda bebek ürünleri, katkısız ve doğal olup,  renklendirici, tuz şeker içermeyen, taze ve özenle hazırlanmış, annelerin bebeğine iç rahatlığıyla verebileceği titizlikte hazırlanmış ürünleridir.  Hiç tereddüt etmeden anneler Aşçı Anne’nin sağlıklı ek gıda ürünlerini ek gıdaya geçişte ve sonrasında bebeklerine iç rahatlığıyla yedirebilirler.
 
 
 
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler