SON DAKİKA

Çatı Muayenesi Nedir, Nasıl Yapılır?

26 Kasım 2021, Cuma - 21:02

Çatı muayenesi gebeliğin son haftalarında annenin pelvis kemiğinin değerlendirilmesi adına yapılan muayenedir. Bu makine ile annenin çatı kemiklerinin doğum yolu değerlendirmesi yapılır. Bu Muayeneye. Halk arasında alttan muayene adı da verilir. Söz konusu inceleme 37. haftadan sonra yapılır.

Çatı muayenesi özellikle normal doğum düşünen anne adayları için çok önemlidir. Doğum sezaryen ile gerçekleşeceği kesin olan kişiler için bu muayenenin yapılması gerekmez. Bu muayene jinekolojik muayene masasında aynı pozisyonda gerçekleştirildi. Doktor parmağıyla çatı kemiklerinin durumu hakkında değerlendirme yapar. Aynı zamanda bebeğin kilosu yanında doğum yolunun dar veya geniş olup olmadığına yönelik bir değerlendirme yapılır. Değerlendirme sonunda normal doğumun olup olmayacağına karar verirler.

Doğum sürecine geçmeden önce gebeliğin son haftalarında gerçekleşen çatı muayenesinde rahim ağzı kapalı olduğu için bebeğin kafasına ya da diğer organlarına bir temas söz konusu olmaz. Bu açıdan tehlikeli bir muayene türü değildir.

Çatı muayenesi çok uzun süre bir makine değildir. Bu muayene işlemi 2-3 dakika gibi kısa bir sürede biter. Anne adayları için tehlikesiz ve konforlu bir muayenedir. En son aşamada bu muayenenin yapılmasını nihai karar anne adayına etti. Ama özellikle normal doğum düşünen anne adayları için çok önemli bir muayenedir.

Bkz: Çatı Muayenesi Nedir, Nasıl Yapılır?


Çatı muayenesi nasıl yapılır?
Doğum yolunu hazırlayan peruk kemiklerinin doğuma yakın bir sürede son durumu görmek için yapılan muayenedir ilk olarak anne adayı Jinekolojik muayene masasına yatırıldıktan sonra normal vajinal muayene pozisyonu alınır. Bu sürecin ardından çok hassas ve yavaş bir şekilde muayene yapılması gereklidir. Bu süreçte muayeneyi yapan kişi alanında uzman bir doktor olmalıdır. Muayene yaparken uzman işaret ve orta parmağıyla çatı kemiklerinin hissetme şeklinde muayene gerçekleştirir. Muayene süreci ile birlikte bebeğin anne rahminde nasıl yerleştiği, hangi pozisyonda olduğu gibi durumlara bakılır. Çatı kemiklerinin normal doğuma ne oranda uygun olduğu ya da hazır olduğu konusunda detaylı ve doğru bilgilendirmeler yapılabilir. Doğum sırası çok yaklaşmadan evvel gebeliğin 37. haftasında yapılan bu muayene ile rahim ağzı henüz kapalı olduğu için bebekte bir temas olmaz. Bu yüzden hiçbir şekilde bebek için bir tehlikesi yoktur. En nihayetinde rahim ağzının açık duruma gelmesi zaten doğumun başladığını gösterir.


Çatı muayenesi ağrılı mı?
Anne adayı çatı muayene sırasında hiç bir ağrı acı sancı şikayetleri yaşamaz. Bu süreçte anne adayı kendini kasabilir, anne adayı kendini kastım da sadece bir rahatsızlık hissi oluşur. Kaçma gibi bir durum olmanın da rahatsızlık hissi de ortadan kalkar. Gebeliğin 37. haftasından sonra vajina dokusunda doğal bir esneme ortaya çıkar. Bu esnada sebebiyle gebe kadınlar hamile olmayan kadınlara göre daha rahat bir şekilde muayene sürecine girebilirler. Muayene sırasında ağrı ve acı olmadığı bir kanama şikayeti ortaya çıkmaz. Sonraki günlerde pembe tonlarında bir akıntı şikayeti olabilir. Bu durum bir kanama olarak değerlendirilmemeli. Sadece çatı muayenesi sonrası yaşanan kısa süreli bir komplikasyon olarak görülmelidir. Aynı zamanda her anne adayında Yaşanmaya bilir. Hamilelik sürecinize çatı muayenesi yapılması, anne adayı ya da anne adayının karnında doğum için bekleyen minik bebek adına bir tehlike oluşturmaz. Çünkü muayene sırasında bebeğe hiçbir şekilde dokunma gibi bir durum yoktur. Anne adayı bu süreçte çok hassas bir yapıda olduğu için doktor öncesinde bir bilgilendirme yapacaktır. Sizler de aklınıza takılan tüm soruları doktorunuza sorarak tüm soru işaretlerini giderebilirsiniz. 


Çatı muayenesinin yapılma amacı nedir?
Çatı adayı normal doğum olasılığını tam olarak belirlemek adına yapılır. Aynı zamanda bebeğin anne karnında doğum kanalına girme durumunun kontrol edilmesi süreci olarak değerlendirilebilir. Bunun yanında bebeğin anne karnında ters veya düz pozisyonda olup olmadığına bakılır ve bebeğin baş seviyesi belirlenir. Aynı zamanda rahim ağzında açılma olup olmadığına bakılır. Bir açılma söz konusu ise açılmanın oranı ölçülür. Doğum zamanı yaklaştığında bu konuda bilgi edinmek ve rahimde enfeksiyon var olup olmadığına bakmak da bu açıdan çok yararlı bir uygulamadır.


Çatı muayenesi hangi durumlarda yapılmaz?
Gebelik döneminde anne adayının yaşadığı diğer rahatsızlıklar varsa veya bebekte herhangi bir rahatsızlık varsa ve bu durum normal doğuma engel se doğum öncesi cadde muayenesi yapılmasına gerek yoktur. Aynı zamanda ikiz veya daha fazla sayıda bebek bekleyen anne adaylarında çatı muayenesi yapılması gerekmez. Çünkü ikiz ve daha fazla gebeliklerde çatı muayenesi doğumu tetikleyen bir durum olabilir. Bu yüzden hassas dönemlerde tedbirli olmak iyi olacaktır. Aynı zamanda sezaryen ile doğum yapmayı planlayan anne adaylarında çatı muayenesine gerek yoktur. Bu muayene anne adayı istemediği sürece yapılmayabilir. Bunun dışında normal doğum planlarında her zaman çatı aynası yapılması, normal doğum sürecinin konforunu artırmak için yararlı olacaktır.


Çatı muayenesinde vajina dar olduğunda normal doğum mümkün mü?
Çatı muayenesi sırasında pelvis darlığı ortaya çıkabilir. Bu durumlarda anne adayının doğum yöntemini sezaryen olarak seçmesi önerilmektedir. Bazen anne adaylarında pelvisin dar olsa da tüm öneri ve uyarılara rağmen normal doğum konusunda ısrar görülür. Bu durumda doktor tüm zorluk ve riskleri size açık bir şekilde anlatır. Burada amaç anne adayını korumak ve bebeğin sağlıklı bir şekilde konforla dünyaya gelmesini sağlamaktır. Doğum kanalının gerektiğinden çok daha dar olması durumunda hem bebek hem de anne adayı zarar görebilir. Bu durumda anne adayları da kendi bebeğini düşünmeli ve riskin en az olduğu doğum yöntemini seçerek hem bebeğinin hem de kendisinin konforunu en üst seviyeye çıkarmalıdır.

Kaynak: https://ivoxtupbebekmerkezi.com/
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler