SON DAKİKA

Yavru Köpekleri Anlamak

27 Nisan 2022, Çarşamba - 20:12

Yavru köpekler genelde tuvalet konusunda sorun yaşar. Ve sizinle sağlıklı bir ilişki kurması da aslında bununla ilgilidir. Bir köpeğin tek sorunu tuvaletidir. Kalanı zevkle yapılacak işlerdir. İşte yapmamanız gerekenler…

Başarısız Olduktan Sonra Azarlamak

Ortam hazırlansa veya önlemler alınsa başarısız olduğu zamanlar olacak. Böyle bir durumda asla "Neden buradasın!" veya "Yalnız yapıyorsun!" diye azarlamayın.
Bunu söylemek istemenize neden olan duyguları anlıyoruz ama köpek "geçmişte yaptığı" ile "şimdi" arasında bağlantı kurmakta pek iyi değil. "Tuvalete gitmedim" diye azarladığı halde, "Azarlandım çünkü kustum sanırım" şeklinde yorumlayabilir.
Böyle yaparsanız ya dışkıya tahammül edersiniz ya da başka yere tuvalet yapma konusunda onu teşvik etmiş olursunuz. Bazıları gerçekten zeki değildir ve öğrenseler de hemen unutur. Yetersiz bedenden kaynaklanan başarısızlıklar da vardır, bu yüzden başarısız olduğunda duygusal olmamaya çalışın. Bağırmadan gösterin, öğretin.

Yüksek Ses

Örneğin, tuvalet dışında bir yerde dışkı gördüğünüze sadece "Ah!" diye bağırmak isteyeceksiniz. Ancak köpek henüz insan sözlerini hatırlamadığından, bu sabırsız çığlığı "mutluluk" diye yorumlar.
Kakayı görünce köpeği çağırır veya okşarsanız ona şunu dersiniz; başka yerlerde de tuvaletini yap, bundan mutlu oldum..
Bu tekrarlanırsa, tuvaletinden memnun olacağınızı hatırlayarak, her yere yapabilir.
Ayrıca yavru köpekler yüksek sesten korkar; "kızgın" olduğunu düşünürse atrofiye uğrayacaktır, bu nedenle yine de yüksek sesle bağırmamalısınız. İstenmeyen yere tuvalet yaparsa, sessizce temizleyin.

Gözünü dikmek

Birşeyler başardığında ona bakıyor musunuz? Bazı köpekler gözler hep üzerlerindeyse endişelenir ve alışkanlıkları değişir.
Örneğin tuvaletini doğru yere yapıyor olduğu halde siz onu gözlerseniz, bundan hoşlanmaz ve onu görmeyeceğiniz başka yerlere yapmaya başlar.

Aceleyle Koşma

Üzerine doğru koşarsanız dengesini bozarsınız. Örneğin; hatalı bir yere tuvaletini yaptığını fark ederseniz, hasarı en aza indirmek için acele etmek isteyeceksiniz. Hızla koşarsanız, köpek şaşırabilir ve dışkılamayı bırakabilir. Böyle bir hata yaptıysanız.
Onu alıp hemen tuvaletine götürmelisiniz. Orada sakince bırakın tuvaletini yapmaya devam etsin.

Hapsetme

Sizi dinlemiyorsa ve anlamıyorsa, tuvalet için kafesten çıkarmama yöntemini uygulanır ama hatalıdır. Sizi tuvalete kapattıklarını düşünün. Tuvaletiniz gelmese bile orada kalırsanız canınız sıkılır. Köpek de burası kötü bir yer diye orada durmak istemeyecektir. En iyisi sadece tuvaleti geldiğinde onu oraya yönlendirmektir.

Doğru Yerde Tuvaletini Yaparsa İltifat Et!

Tuvalette düzgün bir şekilde dışkılayabiliyorsa, lütfen bitirdikten sonra bol bol iltifat edin. Köpeğin sahibi tarafından övülmesi en güzel şeydir. Hata yapmasam veya tuvalete kendi başıma gidebilsem de lütfen beni övmeye devam edin tavrındadır.

Uyandıktan veya Yemek Yedikten Sonra Beni Banyoya Götür

Tuvaletini yapma istediği birkaç zaman dilimi vardır. Yemeklerden önce, yemeklerden sonra, egzersiz sırasında, egzersizden sonra ve uyanınca… Bu saatte tuvalete rehberlik ederseniz, hata yapma olasılığınız azalır ve köpek, tuvalete gitmesi gerektiğini daha kolay hatırlar.

Kirli Bölgeyi Yıkayın ve Deodorant Sıkın

Köpekler için, dışkının kokusu, dışkıyı uyarmayı kolaylaştırır. Koku, hatalı tuvalet yaptığı yerde kalır. Köpeklerin keskin bir koku alma duyusu vardır, bu nedenle onu bir mendil veya havluyla silerseniz, doğru tuvalet yerine götürürseniz koklayabilir ve doğru mekanı öğrenebilir.
Ama hata yaptığınız yeri iyice yıkayın ve kokuyu deodorant spreyi ile giderin. Ayrıca minder veya altlık değiştirilebiliyorsa, yenisi ile değiştirirseniz oraya bir daha yapmaz.

Kaydını Tutma

Tuvaletlerin sayısı, zamanı ve boşaltım durumunun bir kaydını tutun. Kayıt tutmak, yalnızca tuvalet arasındaki aralığı kavramayı kolaylaştırmakla kalmaz, aynı zamanda geçmişe bakmanıza da olanak tanır. Birçok hata yaptığınız zaman olduğunu düşünseniz bile, bir hafta veya bir ay öncesine göre daha az hatası olabilir. Bu şekilde umutlarınız da artacaktır.
Ayrıca köpeğiniz kendini iyi hissetmediğinde kliniğine giderseniz, veterinerinize durumunuzu ayrıntılı olarak anlatabilir. Sorunu daha kısa sürede çözmelerini sağlayabilirsiniz.
Gerçekten zorsa, profesyonel yardım alın!

Tuvalet dahil eğitim yapamıyorsanız veya ne yapacağınızı bilmiyorsanız, köpek  fiyatları hakkında ve eğitmeni gibi profesyonelden yardım alın. Profesyonel bir bakış açısıyla çeşitli tavsiyeler alabilirsiniz. Anlamadığımız bazı köpek kişiliklerine farkındalıklar olabilir.

Kaynak; https://kopekyavrusu.com/
 
 
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler