SON DAKİKA

İstifa Eden İşçi Kıdem Tazminatı

24 Mayıs 2022, Salı - 09:00

Sigortalı çalışan işçiler, belli koşullar oluştuğunda bazı haklara sahiptir. Bu haklardan biri olan kıdem tazminatı da bunlardan biridir. Ancak kıdem tazminatı alabilmek için, bazı şart ve koşulların oluşması gerekiyor.
 

Kıdem Tazminatı Nedir?

İş Kanunu’nun 4857 sayılı maddesine göre kıdem tazminatı; sigortalı olarak çalışan işçinin, işten çıkarılması ya da emekliliği dolayısıyla işten ayrılması sonucu, işveren tarafından toplu olarak verilen ücrettir.
Kıdem tazminatı olabilmesi için;
  • İşçi ve işveren arasında iş sözleşmesinin olması gerekir.
  • Kıdem tazminatı isteyen işçinin, en az 1 yıldır aynı işyerinde çalışıyor olmalıdır.
Bunun yanında yapılan işçiyle işveren arasında yapılan iş sözleşmesinin, işçinin kıdem tazminatını hak edecek şekilde sona ermiş olması şartları aranır.

İstifa Eden İşçinin Kıdem Tazminatına Hakkı Var mı?

Sigortalı çalışan işçinin, aynı kuruma bağlı olan farklı şubelerinde de kıdem tazminatı alma hakkı vardır. Eğer işçi; kendi isteğiyle işinden ayrılmak isterse, belirli nedenlerden dolayı kıdem tazminatına hakkı vardır.
İstifa eden işçi kıdem tazminatı alması için bazı şartların oluşması gerekiyor. Genel kural içinde, geçerli bir sebebi olmadan kendi isteğiyle istifa ederse, kıdem tazminatı alınamaz. Eğer ayrıcalığını işverene bildirmezse, ihbar tazminatı ödemesi gerekir.
İşçi kendi isteğiyle istifa ederse, geçerli bir sebep göstermek zorundadır. Buna göre;
  • Sağlık sorunları: İş kazası, meslek hastalığı gibi geçerli bir sağlık sorununun olması durumunda;
  • Psikolojik şiddet uygulama: İşçinin istifaya zorlanması (tazminat verilmeden çıkarılmak istendiğinde uygulanır) işçi bu durumu ispat etmek zorundadır.
  • Ücret alamama sorunu: Sözleşme dahilinde işçinin ücretinin ödenmemesi durumunda;
  • Sigorta primlerinin düşmesi: İşçi maaşının düşük gösterildiği durumlarda;
  • İzin kullanamama sorunu: İşçinin resmi tatiller ve bayram tatillerinde çalışması durumunda tazminata hak kazanır.
Bunun yanında; evlenen kadın işçinin, askere giden işçinin ve emekli olan işçinin kıdem tazminatı da İş Kanunu’nda belirlenen özel haller için kıdem tazminatı almaya hak kazanma durumlarıdır.

Kıdem Tazminatlarında Zaman Aşımı Süresi Var mı?

İş Mahkemeleri tarafından görülen davalar, İş Mahkemeleri Kanunu’nun 5.maddesine göre düzenlenmiştir.
  • Kıdem tazminatı, ihbar tazminatları, kötü niyet tazminatları gibi işçi tazminat davaları, İş Mahkemeleri tarafından yürütülür.
  • Ücret alacakları, fazla mesai alacakları, yıllık ücretli alacaklar gibi davalar da İş Mahkemeleri tarafından yürütülür.
  • İş kazalarından kaynaklanan maluliyet ya da ölümle sonuçlanan durumlarda tazminat davaları, yine İş Mahkemeleri’nde görülür.
Tüm bunların yanında 1 Ocak 2018 yılı itibariyle kıdem tazminatı davalarında zaman aşımı süresi 5 yıl olarak belirlenir. Ancak bu tarihten önceki işten ayrılmalarda kıdem tazminatları için zaman aşımı süresi 10 yıl olarak belirlenmiştir.

İş Mahkemeleri’nde görülen davalarda; tazminatların hesaplanması, işçilerin haklarını doğru şekilde alabilmeleri için işlemlerin doğru şekilde yürümesi gerekir. Haklarınızı doğru şekilde almak ve alacaklarınız konusunda daha ayrıntılı bilgi için, Mehmet Ali Helvacı Hukuk Bürosu ile iletişime geçerek, konusunda uzman iş avukatları ile görüşebilirsiniz.

Kaynak; https://mehmetalihelvaci.av.tr/istifa-eden-isci-kidem-tazminati-alabilir-mi-yargitay-karari.html
 
 
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler