SON DAKİKA
Kazım ÖZTÜRK
‘İslamcılığın Seyri’
19 Ekim 2016, Çarşamba
TYB Konya Şubesi’nin Bu haftaki konuğu Sosyolog Yazar Doç. Dr. Alev Erkilet, "İslâmcılığın Seyri” üzerine güzel bir konferans verdi! 
Alev Erkilet’in, konuşmalarının can alıcı noktaları; 
İslâm’da ırk ve renk ayrımı yoktur,
her insana eşit haklar verilmiştir, 
         Hz. Peygamber, bütün eşitsizlikleri sıfırlamıştır,
        İslâm mustazafların dininidir. 
      Zenginler karşısında, güçlüler karşısında, İslâm’ın hükümlerini çiğneyenlerin karşısında, zulmeden kocaların karşısında, haksızlıklar karşısında asla itaat edilmez.
Erkilet Şöyle Dedi: 
"Allah’ın hükümlerine uyanlara itaat edilir. Müslüman, her şeye boyun eğen birey değildir. Mümkün olduğunca sosyal adaletçi olmalıdır. İslâmiyet mülkiyete karşı değildir; fakat bu demek değildir ki; birileri sonsuzca zenginleşsin, birileri de sonsuzca yoksullaşsın. 
Müslümanlar olarak iktisattan sorumluyuz, bölüşümden paylaşımdan sorumluyuz, yoksullardan sorumluyuz, zayıflardan sorumluyuz, öteki renklerden olanlardan sorumluyuz, öteki dinlerden olup da bize emanet edilenlerden sorumluyuz. Dolayısıyla itaati koşullandırmak zorundayız. İktidar İslâmî bile olsa bir hâkimiyet tarafı olduğu gibi bir de muhalefet tarafı vardır. İktidarın İslâmî olması yüzde yüz itaati gerekli kılmaz. İtaat koşulludur.
Gülen(FETÖ) hareketinin İslâmcı olmadığını; aksine İslâmcılığın tam karşısında olduğunu söyleyen Alev Erkilet, "Bedîüzzaman’ı ve diğer ekolleri Gülen hareketinden ayrı tutuyorum. Gülen(FETÖ), İslamcı dili zaten hiçbir zaman benimsemediği gibi İslâm’ım tüm önermelerinin de karşısında oldu. Nurculukla Gülenizm’i birbirinden ayrı tutuyorum. Gülenizm(FETÖ), Kafkas mücahitlerini, Afgan mücahitlerini terörist olarak gördü. İslâmî cihatlara her zaman mesafeli davranmıştır. Müslümanlara zulmeden iktidarları eleştirmemiştir, aksine otorite kabul etmiştir. Dolayısıyla Gülenizm(FETÖ) hareketinin ideolojisi İslamcı olarak nitelendirilemez.”
Alev Erkilet, 1962 Ankara doğumludur. İlk, orta ve lise öğrenimini TED Ankara Koleji’nde tamamladı. 1983’te Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nü bitirdi. Yüksek lisans (1985) ve doktorasını (1996) araştırma görevlisi olarak çalıştığı aynı bölümde tamamladı. Bu dönemde DPT’nin Özel İhtisas Komisyonları’nda ve Aile Araştırma Kurumu için yapılan "Metropolde Kariyer Meslekleri ve Aile Yapısı Temelinde Yaşama Tarzları” başlıklı araştırmada görev aldı. Bölümlerinden birini yazdığı araştırma raporu 1997 yılında yayımlandı. 1997-2000 yılları arasında Kırıkkale Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde yardımcı doçent olarak çalıştı. 2006-2007’de İBB’nin Tarihi Yarımada Koruma Amaçlı Kentsel Tasarım Projesi’nin sosyolojik araştırma ayağını yürüttü. Aynı yıl ASAGEM için yapılan "Medya Profesyonellerinin ve Medyanın Aile Algısı” araştırmasında görev aldı. Bu rapor 2008 yılında yayımlandı. Erkilet 2012 yılından bu yana Kırklareli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nde çalışmaktadır. Ortadoğu’da Modernleşme ve İslami Hareketler, Ele Geçirilemeyen Toprak: Kuzey Kafkasya, Eleştirellikten Uyuma, Toplumsal Yapı ve Değişme Kuramları ve İstanbul Halkının Dilencilik Olgusuna Bakış Açısı (İ. Coşkun ile birlikte) adında beş kitabı ve çeşitli kitap ve dergilerde yayımlanmış makaleleri vardır.
Düşünen, fikir geliştiren, okuyup- yazan ve okuyup yazdıklarını kendi hayatında uygulamaya geçiren adamlara ihtiyacımız var! Alev Erkilet gibi, topluma yön veren yazar ve düşünürlerin sayısının artması dileğiyle. İslami anlayışta emeklilik yoktur. "Ben emekliyim” diyerek bir köşede ömür tüketmenin mantığı yok. İnsan; okudukça, yazdıkça dimağı gelişir. Okuyup yazanlar; olaylara daha objektif bakarlar. Toplum, okur-yazarların omuzunda yükselir.